Szokatlan magyarázattal reagált a doppingvádra, de hittek neki

Subenkovot felmentették.


A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó testülete (AIU) doppingvétségében vétlennek minősítette Szergej Subenkovot, a 110 méteres gátfutás orosz világbajnokát.

Az AIU kedden közölte, hogy elfogadta a sportoló szokatlan magyarázatát, és megállapította, hogy valóban kivételes esetről van szó.

A 30 éves Subenkov szerint a történtek idején három hónapos kisfiának a gyógyszerét kellett összetörniük a konyhában, miután a gyermek nem tudta lenyelni a pirulát. Az emiatt keletkező porszemcsék aztán pozitív doppingtesztet eredményeztek, miután decemberben tiltott szer alacsony koncentrációját mutatták ki a szervezetében.

Az ugyanakkor még nem világos, hogy a 2015-ben Pekingben világbajnok Subenkov - aki 2016-ban Rióban nem indult az olimpián - ezek után tagja lehet-e az oroszok tíz főre korlátozott atlétikai csapatának a tokiói ötkarikás játékokon.
A kétszeres Európa-bajnok és vb-második Subenkov a kevés orosz élsportoló egyike, akinek - semleges színekben - engedélyezték az indulást a nemzetközi viadalokon. A futó a tiszta sport egyik jelképévé vált a 2015-ben kirobbant orosz doppingbotrányban.

Borítókép: Visual China Group via Getty Images

Videók