Rekord: több mint 400 ezer jegy kelt el az atlétikai világbajnokságra

Összesen 404 088 jegy talált gazdára az elérhető 420 ezerből az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságra, ami rekordnak számít Magyarországon.


 

Minden becslést és előzetes számítást túlszárnyaltak a budapesti atlétikai világbajnokság részvételi adatai, soha, semmilyen magyarországi sporteseményen nem voltak ennyien. A fantasztikus hangulatnak nem csak a jegyvásárló szurkolók örülhettek, hanem sok tízezren lehettek ott a szervezők jóvoltából olyan nézők is, akik önerőből nem tudtak volna eljutni a Nemzeti Atlétikai Központba.

 

Összesen 404 088 jegy talált gazdára az elérhető 420 ezerből a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon, amely rekord Magyarország történetében. 95 százalék feletti arányban keltek el a jegyek a 9 esti és 5 délelőtti versenyprogramra, a „megtelt” táblát szinte minden este ki lehetett volna helyezni – derült ki a szervezőbizottság által nyilvánosságra hozott részletes adatokból.

120 országból érkeztek szurkolók és ha egy országnak számítanánk a közép-európai országokat, akkor innen jöttek a legtöbben, több mint 30 ezren. Összesen a nézők 40 százalékát tették ki a külföldiek, 60 százalék volt a magyarok aránya. Az országok listáját Magyarország után az Egyesült Királyság vezeti, majd Németország és az Egyesült Államok a sorrend. A 9 esti programra 267 331, az 5 délelőttire 136 757 néző volt kíváncsi.

- Azt a célt tűztük ki, hogy legyen elérhető az atlétikai vb mindenki számára. Megfizethető jegyárakat határoztunk meg és 50 százalékos jegyárkedvezményt kaptak azok, akik sportolnak, azaz részt vettek a vb szurkolói klubjához kötődő 37 sportesemény egyikén, vagy teljesítették az egyéni kihívásokat. Ez volt az egyik olyan újítás, amellyel most először találkozhattak a szurkolók világversenyen. Eljutottunk minden vármegyébe és az egyéni kihívások segítségével lényegében az ország minden pontjára, hogy a sportolást és az egészséges életmódot népszerűsítsük a vb segítségével. Ezen kívül ársapkát vezettünk be a vb területén a büfékben és a MÁV-Volán csoport segítségével 2023 forintos áron lehetett oda-vissza elutazni az ország bármely pontjáról Budapestre a vb idején – mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

Összesen 341 555 fizető néző volt a lelátókon, a többi jeggyel meghívott vendégek vehettek részt a vb-n. Ezzel sikerült elérni a nemzetközi szövetség által elvárt minimum 80 százalékos arányt, sőt, jóval magasabb, 85 százalék feletti volt a fizető nézők aránya. Annak ellenére lett ilyen magas ez a szám, hogy a nemzetközi szövetség egy teljes szektort tartott fenn az atlétáknak, és a versenyzők edzőinek is a lelátó különböző részein kellett helyet biztosítani minden egyes versenyprogram idején.

Csaknem 10 ezer ingyenes jegyet juttattak a szervezők a Sulihős program keretében olyan iskoláknak, amelyek vállalták, hogy atlétikai foglalkozásokat, versenyeket szerveznek a vb évében. Hasonló számban kaptak térítésmentesen jegyeket különböző, nehezítettséggel élő csoportok a Civilút Alapítvány segítségével. Olyan társadalmi csoportok, például fogyatékossággal élők, állami gondozásban élők, nagycsaládosok, Covid-árvák, egyszülős családok számára tették lehetővé a részvételt, amelyek egyébként nem, vagy csak nehezen juthattak volna el a világbajnokságra. Ráadásul közülük sokan a legjobb helyről nézhették a világbajnokság programját, hiszen a magyar szervezők úgy döntöttek, hogy a hasonló sporteseményeken kiemelt vendégeknek, magas rangú politikusoknak fenntartott bőrfoteles szektorok egyikét a rendelkezésükre bocsátják, remélve, hogy életük sportélményével ajándékozzák meg őket.

6000 jegyet biztosítottak a szervezők a magyar felnőtt és utánpótlás korú igazolt versenyző atlétáknak, illetve a világbajnokságon induló magyar atléták családtagjainak. 2 ezer jegy jutott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség saját dolgozóinak, tiszteletbeli bíróknak és egyéb kiemelt vendégeknek. Ingyenesen vehettek részt olyan csoportok, mint a Nemzeti Tehetség Központ diákjai, ukrajnai iskolások, vagy a Rákóczi Szövetség szervezésében Magyarországra érkezett határon túli magyar diákok. Jelentős számban vették igénybe a tiszteletjegyeket a nemzetközi szövetség, valamint a budapesti világbajnokság hazai és nemzetközi szponzorai is. Több száz ingyen jegyet osztott szét a Fővárosi Önkormányzat és Ferencváros Önkormányzata is.

Látva az óriási érdeklődést, a világbajnokság idején a szervezők, egyeztetve a nemzetközi szövetséggel részben felszabadítottak több sor ülőhelyet az egyébként edzőknek, valamint a fotósoknak fenntartott helyek közül is. Egyedül a VIP vendégek esetében tapasztalták a szervezők, hogy nem mindenki jelent meg, ezért is döntöttek úgy a magyar szervezők, hogy a világbajnokság 5. napjától a VIP lelátó egy részét is átadják a közönségnek.

 

Borítókép: WABudapest

Videók