Pénzt kapott a WADA: Az olimpiákon levett és tíz évig őrzött minták újraelemzésére fordítják

Újabb pénzekhez jutott a WADA.


Az anyagilag a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a kormányok által fele-fele arányban támogatott Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közel 400 ezer dollárhoz jutott, amelyet tevékenysége még hatékonyabbá tételére fordíthat.

Ezúttal négy európai állam - Lengyelország, Franciaország, Görögország és Ciprus - járult hozzá a WADA büdzséjéhez együttesen csaknem 200 ezer dollárral, s ugyanekkora summát tett hozzá a NOB is. A WADA bejelentése szerint az újabb pénzösszegeket is elsősorban a doppingellenes szabályok megsértésének kutatására és kivizsgálására, így az olimpiákon levett és tíz évig őrzött minták újraelemzéséhez szükséges kiadások fedezésére használják fel. A mostani befizetők közül Lengyelország adta a legtöbbet: 108 ezer dollárt, Franciaország 60 ezer dollárt utalt át a WADA számlájára, míg Görögország 24,3 ezret, Ciprus pedig 3,2 ezret.

Az ügynökség decemberben mintegy egymillió dolláros támogatást kapott Kínától, India szintén egymillió, Szaúd-Arábia 500 ezer, Egyiptom pedig 100 ezer dollárral segített. Ezek mind külön adományok, a kötelező alapbefizetéseket évente ejtik meg a WADA-tagországok. Legnagyobb befizetőként az Egyesült Államok 2020-ban 2,7 millió dollárral járult hozzá az ügynökség költségvetéséhez.

Borítókép: Misha Friedman/Getty Images

Videók