Nyolc nap múlva rajtol a dohai világbajnokság

Szeptember 27. és október 6. közt rendezik az atlétikai világbajnokságot, Dohában. A versenyzők dolgát a sportág versenynaptárjához nem illeszkedő időpont és a magas hőmérséklet is megnehezíti majd.


A szeptember 27-én kezdődő atlétikai világbajnokságon 14 magyar induló már biztosan lesz, további 3 sportoló indulása azonban még kérdéses. A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert és Szilágyi Réka, valamint a diszkoszvető Huszák János nem érték el a résztvételhez szükséges szintet, de eredményeik alapján bekerülhetnek a 32 sportoló közé, amennyiben a nemzetközi szövetség feltölti a létszámot ezekben a versenyszámokban.

A dohai esemény már a világbajnokság kezdete előtt rekordot döntött, hiszen még soha nem kezdődött ennyire későn a vb.

"Atlétikai szempontból késői a rendezés, hiszen ekkor már általában pihenési idejüket töltik a versenyzők. Nem csak ez újdonság azonban, hanem az 1 éve bevezetett kvalifikációs rendszer is. Ennek tükrében azt mondom, hogy a 14 fős keret nagyon jónak számít."- mondta Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke


Gyulai Miklós, Wagner-Gyürkés Viktória és Deutsch Péter nem csak a dohai, hanem a budapesti világbajnokságról is beszélt.

Fotó: Sport365.hu/PatkósImre

Hozzátette, nem szeret elvárásokat megfogalmazni, úgy gondolja az a fontos, hogy minden versenyző olyan teljesítményt nyújtson, amivel saját maga elégedett lehet. Az indulók névsorát nézve reménykedik benne, hogy minden sportoló bekerül a legjobb 16 közé, és 3-4 atléta a döntőig mentel majd.

Deutsch Péter, a 2023-as budapesti atlétikai-vb projektvezetője azt mondta, mind az időjárási viszonyok, mind pedig a rendezés dátuma értelmezhetetlen számára az idei világbajnoksággal kapcsolatosan. Szerinte a sportolóknak így 2019 májusától 2020 szeptemberéig tart majd a szezon, mivel a fedettpályás-vb 2020 márciusában lesz, augusztusban pedig olimpiát rendeznek.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban kiemelte, büszke rá, hogy ha multisport esemény mivolta miatt nem számítjuk az olimpiát, akkor a világ 2. legnagyobb sporteseményének ad majd otthont Magyarország.

A világbajnokságon 3000 méteres akadályfutásban induló Wagner Gyürkés Viktória szerint a körülmények ellenére minden magyar induló nagyon motivált, és a maximumot próbája majd kihozni magából.


Wagner-Gyürkés Viktória szeretné megfutni az olimpiai kvalifikációhoz szükséges szintidőt Dohában.

Videó: Sport365.hu

Az atlétikai világbajnokság szeptember 27-én délután a távolugrás selejtezőivel veszi majd kezdetét.

Borítókép: GettyImages.com

Videók