"Nincs szégyellnivalóm"

Tóth Lili Anna és Kácser Zita nem jutott döntőbe 3000 m akadályon.


Ambrus Gábor, az MTI különtudósítója jelenti: Tóth Lili Anna és Kácser Zita sem jutott döntőbe 3000 méteres akadályfutásban vasárnap a tokiói olimpián.

A két magyar futó közül egyértelműen a 22 éves Tóth Lili Anna teljesített jobban, aki bátor versenyzéssel kezdett, az élbollyal haladt, ez azért is jó döntésnek bizonyult, mert kimaradt egy bukásból, ami az üldözőket érintette. Sőt, egy ideig vezette is a mezőnyt, az utolsó két körre kezdett fáradni. Végül óriási egyéni csúcsot ért el - csaknem tíz másodpercet faragott eddigi legjobbjából -, a harmadik futam hetedik helyén ért célba, és 9:30.96 perces idejével összesítésben a 18. lett. A BHSE futója kevesebb mint öt másodpercre volt az utolsóként döntőbe került riválisától. Az első három helyezettek mellett a hat legjobb időt elérő jutott a fináléba.

"Az első ezer méter ideális volt nekem, talán még egy kicsit lassú is. Az egyéni csúcsért jöttem, ezen tíz másodpercet sikerült javítanom, ami elég sok 3000 m akadályon" - nyilatkozott Tóth Lili Anna. Elárulta, 9:30 és 9:40 perc közötti eredményre számított, őt is meglepte a 9:30-as idő.

"Emellett 1200-1400 méteren át vezettem, így ez egy nagyon jó futás volt. A nagy világversenyek nekem extrém jól sikerülnek, feldob a hangulat, a szurkolás, hogy nem csak magamért futok, hanem a HUN feliratot is viselem a mezemen" - hangsúlyozta a 2014-es ifjúsági olimpián harmadik magyar versenyző.

Kiemelte, az olimpia előtt 57. volt a világranglistán, most pedig a 18. lett.

"Nincs szégyelnivalóm" - mondta mosolyogva.

Kácser Zita a második futamban 10:43.99 perccel az utolsó helyen ért célba és összesítésben sem tudott megelőzni senkit, így a magyar csúcstartó (9:26.59 p) a 41. helyen zárta a játékokat.

"Megszenvedtem ezt a futást, nehezen bírom a meleget, a pályán 39 fok volt. Kihoztam ebből, amit tudtam. Mivel ez az első olimpiám, összességében pályafutásom koronája ez a futás" - fogalmazott Kácser Zita.

Ebben a számban eredetileg három magyar futó indult volna, de Wagner-Gyürkés Viktória sérülés miatt pénteken visszalépett.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Videók