Nem versenyezhet az épek mezőnyében az amputált lábú futó

Blake Leeper ügyvédjei faji megkülönböztetésnek minősítették a paralimpiai szervezetek által használt maximális magasságot.


A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozata szerint Blake Leeper amerikai amputált lábú futó nem versenyezhet az épek mezőnyében.

A 31 éves Leeper azért fordult fellebbezéssel a CAS-hoz a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) korábbi döntése ellen, mert speciális protézisével szeretett volna rajthoz állni a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián, illetve más versenyeken.

A CAS határozatának indoklásában szerepel, hogy a mechanikus segédeszköz másodpercekben mérhető versenyelőnyt jelentene számára az ép sportolókkal szemben, mivel a protézisek 15 centiméterrel hosszabbak, mint a lábai lennének.

Leeper 400 méteren ezüst-, 200-on pedig bronzérmet nyert a 2012-es, londoni paralimpián.

A dél-afrikai paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius 2011-ben a 4x400 méteres váltó tagjaként ezüstérmes volt a világbajnokságon, és a 2012-es olimpián is szerepelhetett, mert a CAS 2008-ban számára kedvező döntést hozott.

Az afroamerikai Blake Leeper ügyvédjei faji megkülönböztetésnek minősítették a paralimpiai szervezetek által használt maximális magasságot (MASH) - amire a CAS-ítéletben is hivatkoznak -, mert azt kaukázusi és ázsiai embertípusok adatai alapján állapították meg, ám észrevételüket a bíróság figyelmen kívül hagyta.

Kép: Bennett Raglin/Getty Images

Videók