Felfüggesztették az Orosz Atlétikai Szövetség korábbi tisztségviselőit

Jelena Ikonnikova és Jelena Orlova akadolyázták a Danyiil Liszenko elleni doppingellenes eljárást.


Az Orosz Atlétikai Szövetség két korábbi tisztségviselőjét nyolc és hat évre felfüggesztette a nemzetközi szövetség (WA).

Jelena Ikonnikovát és Jelena Orlovát a WA által a doppingellenes szabályok betartása érdekében életre hívott, a sportág tisztaságára felügyelő független szervezet, az AIU vádolta meg azzal, hogy a magasugró Danyiil Liszenko elleni - doppingellenes szabály megsértése miatt zajló - vizsgálatban akadályozták annak lefolytatását, amikor "hamis magyarázatokkal és dokumentumokkal szolgáltak".

A két tisztségviselő mobiltelefonját és elektronikus tárolóeszközeit sem bocsájtotta az AIU rendelkezésére.

A WA novemberben függesztette fel az akkor már négy éve eltiltott orosz szövetség (RUSAF) rehabilitációját, amikor az AIU a doppingszabályzat súlyos megsértéséért a RUSAF elnökét és több tisztségviselőjét is felfüggesztette. A döntés azzal összefüggésben született meg, hogy Liszenko holléti nyilvántartásában szabálytalanságokra derült fény, és ezek hátterének felderítésére vizsgálat indult. A feltételezés szerint kitalált történetekkel és hamis orvosi papírokkal próbálták meg igazolni, miért nem vezette megfelelően a holléti nyilvántartását a 2017-ben világbajnoki ezüstérmes, 2018-ban fedett pályán világbajnok Liszenko.

Borítókép: GettyImages

Videók