Erőt adó gondolatok Eliud Kipchoge-tól

A maratonfutás világcsúcstartója szerint sokat tanulságot rejt a világjárvány okozta helyzet.


Eliud Kipchoge, Kenya maratonfutó olimpiai bajnoka részt vett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által első ízben május 12-én megrendezett exkluzív sportolói webináriumon, ahol tanácsokat adott a sportolóknak, hogyan maradjanak formában és gondolkodjanak pozitívan a koronavírus világjárvány közepette.

“Légy türelmes és tartsd tiszteletben a hatóságok utasításait”: ez volt Eliud Kipchoge fő üzenete a webinárium-sorozat első állomásán, amelyet azért hívtak életre, hogy sportolók és szakértők hangjával egészítsék ki az Athlete365 honlapon található segítő eszközöket, bíztassák és támogassák a sportolói közösséget.

Egy háromszoros olimpiai- és világcsúcstartó

A 35 esztendős kenyai világsztár, a maratonfutás világcsúcstartója és olimpiai aranyérmese 2019 októberében történelmet írt Bécsben, ahol elsőként futotta le két órán belül a maratoni távot.
 

Eliud Kipchoge - The Final Kilometre of the INEOS 1:59 Challenge

Subscribe to the INEOS 1:59 Challenge: http://bit.ly/Subscribe159 Relive the final, history making kilometre of the INEOS 1:59 Challenge that saw Eliud Kipch...

 

Korábban, miután 2003-ban 5000 méteren világbajnoki címet ünnepelhetett, két olimpiai érmet szerzett, ebből az egyik egy bronz 2004-ből, Athénból, a másik pedig egy 2008-ban, Pekingben megnyert ezüstérem. Mindezek után 2016-ban Rióban kiemelkedő teljesítményt nyújtva a dobogó legmagasabb fokára is felálhatott, ez volt a nyári játékok azt megelőző 44 évének legnagyobb különbségű diadala.

A koronavírus pandémia kitörésekor Eliud Kipchoge éppen arra készült, hogy ezen a nyáron Tokióban megvédje olimpiai bajnoki címét.
 

Elfogadja a kihívást és segíti a sportolókat

“Amikor a világjárvány elkezdődött, valósággal sokkos állapotba kerültem,” magyarázta Kipchoge a webináriumon. “Néhány eseményt, ideértve a London Marathont és a 2020-as tokiói olimpiát elhalasztották, majd jött az általános karantén Kenyában.”

“Azt mondtam magamnak, hogy ez egy nagy kihívás, de én maratonfutó vagyok, az élet pedig olyan, mint a maratonfutás,” tette hozzá. “Rengeteg útvonalon járhatunk a világban – sík vidékeken, hegynek felfelé vagy éppen lefelé – a COVID-19 időszaka pedig egy hegymenet, amikor az életünk pozitív értelemben véve lelassul, hogy végül jól fejezhessük be a versenyt.”


A kenyai futó 2021-ben megvédené olimpiai bajnoki címét.

Fotó: Buda Mendes/Getty Images

Az egykori olimpikon riporter Jeanett Kwakye által irányított webinárium során az edzéseivel kapcsolatban feltett kérdésekre válaszolva Kipchoge elmondta, a karantén időszakában is szigorú edzéstervek szerint készült. Módosította a programját, hogy a gyorsaság és a taktika helyett az erősítésre és a hosszú futásokra helyezze a hangsúlyt, mivel WhatsApp-on keresztül továbbra is tartja a kapcsolatot edzőjével, Patrick Sanggal.

Bemutatva, hogy a sportolók példaképek a mostani világválság idején, Kipchoge elmondta, együtt dolgozott a kenyai kormánnyal és felsorakoztatta a szponzorait, hogy élelmiszercsomagokat juttassanak el olyan alacsonyabb szinten versenyző kenyai sportolóknak, akik a külföldi versenyek híján nem tudnak bevételhez jutni.
 

 

Tanulságok

A résztvevők számos, táplálkozással, mentális egészséggel és a karanténidőszak tanulságaival kapcsolatos kérdést tettek fel a bajnoknak a félórás webinárium során.

“Az első lecke, hogy bár akárhova elutazhatunk szerte a világon, mégis a család a legfontosabb” – válaszolta. “Vissza kell menned a családodhoz és gondoskodnod kell róluk. Erre a dologra a karantén emlékeztetett.”

“Másodszor, türelmesnek kell lennünk. Harmadszor pedig, tiszteletben kell tartanunk a helyi és a globális hatóságok útmutatásait. Összességében, ha pozitívan gondolkodunk, le tudjuk győzni a koronavírust, a világ pedig visszatérhet a normális kerékvágásba.”

A webinárium zárásaként Eliud Kipchoge átadta üzenetét az Athlete 365 közösségének: “A tanácsom egyszerű: tervezz jól, készülj fel alaposan és határozd meg megfelelően a fontossági sorrendedet. Gondolkodjunk és éljünk pozitívan.”

Forrás: olimpia.hu
Borítókép: Naomi Baker/Getty Images

Videók