Ebbe az egy centibe 26 évig mindenkinek beletört a bicskája. Eddig.

A svéd minden idők legjobb szabadtéri ugrását mutatta be.


Armand Duplantis 6,15 méterre javította a férfi rúdugrás szabadtéri világcsúcsát csütörtökön a római Gyémánt Liga-versenyen.

A svéd atléta második kísérletre vitte át a szenzációs magasságot, átadva a múltnak a legendás ukrán Szerhij Bubka 1994-ben felállított 6,14 méteres rekordját.

Mondo Duplantis 6.15m Breaks Pole Vault World Record 2020 Diamond League Rome

Armand Mondo Duplantis 6.15m Breaks Pole Vault World Record 2020 Diamond League Rome


A 20 éves Duplantis februárban 6,18 méterre javította a világrekordot teremben, majd szeptember elején Lausanne-ban 6,07 méterrel minden idők második legjobb szabadtéri ugrását mutatta be.

Az amerikai apától és svéd anyától származó "Mondo" az idén mind a 15 versenyét megnyerte. A nemzetközi szövetség 2000 óta nem különbözteti meg a fedettpályás és a szabadtéri világrekordot, egy csúcsot tart nyilván, így a mostani eredmény hivatalosan a legjobb szabadtéri teljesítmény.

Nem gyakran fordul elő, hogy egy sportoló megváltoztathatja egy sportág teljes megítélését , de Armand 'Mondo' Duplantis pontosan ezt tette a rúdugrással.

Amióta az amerikai születésű svéd berobbant a sportágba - szinte minden korosztályos világrekordot megdöntve a csúcs felé vezető úton -, a rúdugrás minden korábbinál nagyobb reflektorfényben van.

Öt érdekes tény, amit a világrekorderrről tudni érdemes:

1. Mondo majdnem abbahagyta a rúdugrást.
A Louisiana-ban nevelkedett Duplantis hároméves korában kezdett foglalkozni a rúdugrással, de sokat focizott és baseballozott. És majdnem más karriert választott.

Az egyik nyáron, amikor 12 éves volt, teljesen átállt az ütős sportra, és kizárólag a baseballra koncentrált. Végül eljött egy pont, amikor választania kellett, és az atlétika mellett döntött, és milyen jól tette!

2. A Duplantis unortodox étrendet tart
Az atlétikai edzők és a dietetikusok többsége a zöldségek fontosságát hirdeti - és különösen egy sportoló számára!

De képzeljük el, mit érne el Duplantis, ha zöldségeket enne ... Így van, a világrekorder nem eszik zöldségféléket. Még azt is elismerte, hogy csak cukorkát evett, mielőtt Texasban az 5,90 méteres rekordugrását végrehajtotta. Édesanyja, Helena dietetikus és táplálkozási szakember, de elismerte: "Mondo soha nem szerette igazán a zöldségeket. Csak átrakta őket a tányér másik oldalára.”

Mostanra azonban már változtatott étkezési szokásain, így ez is állhat még jobb teljesítménye mögött. Februárban két világrekordot döntött, 6,18 métert ugrott Glasgow-ban alig egy héttel azután, hogy először megdöntötte Renaud Lavillenie világrekordját 6,17 méteres ugrással.

3. Mondo Duplantis-nak ugró génjei vannak
Nem volt nagy meglepetés, hogy Duplantis rúdugrásban kezdett jeleskedni. Apja, Greg a Louisiana Állami Egyetemen versenyzett a sportágban, édesanyja, Helena nagy sikerű svéd versenyző volt az LSU-nál, aki szintén ugrásban brillírozott.

Amikor Mondo az LSU-n töltött évei után profi sportolóvá vált, anyját - főedzőjét és táplálkozási szakemberét - fejlődésének egyik legfontosabb okának nevezte.

4. Mondo testvérei is sportolók
Nem meglepő, hogy Duplantis három testvére is meg van áldva sporttehetséggel. Duplantis legidősebb bátyja, Andreas, szintén a rúdugrásban jeleskedett az LSU-nál, míg középső bátyja, Antoine az LSU-n minden idők legjobb baseball-vezetője, és a New York Mets draftolta a 12. fordulóban. Egyelőre nem tudni, hogy húga, Johanna melyik sportágat választja, de a pletykák szerint tele van tehetségekkel a Duplantis család.

5. Duplantis megszemélyesít
Sam Kendricks, 2017. rúdugró világbajnoka azt állította, hogy jó barátja, Duplantis kiválóan megszemélyesíti az összes többi riválisát.

"Meg tudja csinálni a technikámat, ha megkérem rá. Meg tudja csinálni Renaud (Lavillenie, London 2012. olimpiai bajnok) technikáját. Meg tudja csinálni az egészet. De versenyben úgy csinálja, ahogy akarja, senki másét nem másolja. "


Reméljük, hogy egy napon Mondo megmutatja nekünk a nagyszerű Szerhij Bubka technikáját is, akinek most Rómában megdöntötte 26 éves 6,14 méteres szabadtéri világrekordját.

Az ukrán legenda egyébként korai éveiben támogatta a rúdugrás új csillagát, mondván, hogy Duplantis „vonzóvá teszi az atlétikát”.
 

Borítókép: Maja Hitij/Getty Images

Forrás: MTI, olympicchannel.com

Videók