Dopping: olimpiai bajnokok buktak meg

Egyre több orosz atlétáról derül ki, hogy tiltott szert használt.


Négy orosz atléta, köztük két olimpiai bajnok bukott meg doppinggal korábbi mintáik újraellenőrzésekor.

Az érintettek közül Andrej Szilnov 2008-ban magasugrásban, Natalja Antyuh 2012-ben 400 méteres gátfutásban szerezte ötkarikás aranyérmét. A teszten tiltott szteroidhasználat miatt fennakadt Szilnov később a Orosz Atlétikai Szövetség alelnöke is volt.

A sportág tisztaságért felelős szervezet (AIU) pénteki közlése szerint a másik két érintett atléta Jelena Szoboleva és Okszana Kondratyjeva: előbbi 2016-ban fedett pályán világbajnoki ezüstérmes volt 1500 méteren, utóbbi kalapácsvetésben szerepelt.


Az Orosz Atlétikai szövetség egykori alelnöke, Anrdej Szilnov is szteroidokat használt.

Fotó: Sascha Steinbach/Getty Images

Az AIU a teszteket a kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentésére alapozva végezte el: eszerint Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.

A jelentés megállapította, hogy az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták és pozitív teszteredményeket titkoltak el.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2015 novemberében eltiltotta az oroszokat a nemzetközi versenyektől, az atlétáknak ugyanakkor biztosította a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad.

Borítókép: Cameron Spencer/Getty Images

Videók