Az atléták több doppingellenőrzést akarnak

Aggasztónak tartják, hogy a koronavírus-járvány miatt lényegesen kevesebb az ellenőrzés.


Az atléták többségét zavarja, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte jelentősen ritkultak a doppingellenőrzések.

A sportág nemzetközi szövetségének (WA) felméréséből kiderült: a megkérdezett 685 atléta 78 százalékát aggasztja, hogy szinte alig végeznek teszteléseket a járványhelyzet miatt.

A válaszokból az is kiderült, hogy 82 százalékuk a tokiói olimpia jövő nyárra halasztása ellenére is folytatta az edzéseket, sőt 86 százalékuk még az idei szezonban szeretne ismét versenyezni, ha biztonságosak lesznek a körülmények.

Az olimpiai kvalifikációs rendszer módosítása kapcsán azonban nincs egyetértés az atléták között: nagyjából egyenlő arányban szeretnék, hogy már a december előtti időszak is beszámítson a kvótaszerzésbe, illetve azt, hogy csak később lehessen ismét szinteket teljesíteni, mivel világszerte rendkívül eltérőek a felkészülési lehetőségek.

Abban viszont hasonlóan gondolkodnak, hogy a világranglisták rendszerét át kell gondolni - 81 százalékuk vélekedett így.

Egy héttel ezelőtt Sebastian Coe, a WA elnöke úgy fogalmazott, nincs veszélyben a doppingellenőrzés hatékonysága a koronavírus-járvány közepette. 

Borítókép: Ulrik Pedersen/NurPhoto via Getty Image

Videók