A női rúdugrók is rekordot döntenének a kertjükben

A Végső Kerti Összecsapás tovább folytatódik.


A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kezdeményezésére a férfiak után női rúdugrók részvételével is megrendezik a kerti versenyt.

Szombaton a riói olimpiai bajnok görög Katerina Sztefanidi, a kétszeres amerikai fedett pályás bajnok Katie Nageotte és a Nemzetközösségi Játékokon 2018-ban győztes kanadai Alysha Newman vesz részt a küzdelemben.

A WA a klasszikus versenyek koronavírus-járvány miatti szüneteltetése miatt találta ki a "The Ultimate Garden Clash" (A Végső Kerti Összecsapás) fantázianevű sorozatot, amely május 3-án a férfiak között debütált.

A szabályok szerint a három sztárnak a saját környezetében fél órán belül a lehető legtöbbször kellett átugrania az öt métert. Akkor a svéd Armand Duplantis és a francia Reynaud Lavillenie holtversenyben nyert, az amerikai Sam Kendricks pedig harmadikként zárt, 36-36, illetve 26 sikeres kísérlettel.

A versengés végén a WA megpróbálta rábeszélni a holtversenyes atlétákat a háromperces túlórára a döntés érdekében, ám a 33 éves Lavillenie fáradtságra és sérülésveszélyre hivatkozva nem vállalta a folytatást. Duplantis azért a biztonság kedvéért még ugrott egyet, de azt már nem írták jóvá neki.

The Ultimate Garden Clash - Pole Vault Edition | Livestream

Much of the world may be in lockdown, but with the use of modern technology, some of the greatest athletes on the planet will compete against one another on ...


A nemzetközi szövetség csütörtöki közleménye szerint a női verseny résztvevői bíznak abban, hogy legalább annyit tudnak ugrani, mint a férfiak a megadott idő alatt, vagy még meg is javíthatják eredményüket.

A szombati versenyen a léc négy méteren lesz, mivel azonban a résztvevőknek a saját otthonukban nem áll rendelkezésükre minden szükséges eszköz, ezért a helyi edzőközpontban ugranak majd közép-európai idő szerint 18 és 19 óra között.

Sztefanidi Athénban, Nagoette a georgiai Mariettában, Newman pedig az ontariói Boltonban vesz részt a speciális "kerti partin".

A férfiak versenyét három különböző platformon mintegy 250 ezer szurkoló követte végig élőben, 24 órán belül pedig több mint 90 országból összesen több mint egymillióan néztek bele.

"Amikor láttam, hogy a srácok 98 (36, 36, 26) sikeres kísérletet hajtanak végre, azt gondoltam, hogy ez lehetetlen. Aztán megpróbáltam magam is, és nem jártam messze az eredményüktől. Jó szórakozás összemérni magunkat a férfiakkal" - mondta Sztefanidi.

Szerinte a versenykiírás alapján igenis lehetséges egyénileg vagy csoportosan jobb eredményt elérniük.
Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke nagyon kreatívnak tartja az ötletet és egyúttal köszönetet mondott a résztvevőknek.

"Tisztában vagyunk vele, hogy az atléták és a szurkolók is azt szeretnék, ha visszatérnénk a versenyekhez, de ezt csak óvatosan, és a közegészségügyi hatóságok intézkedéseit tiszteletben tartva tehetjük meg. Meg kell védenünk közösségünk egészségét, és a modern technológia révén erre lehetőségünk nyílik" - tette hozzá.

 

Borítókép: Michael Steele/Getty Images 

Videók