Kovács Sarolta negyedik a lovaglás előtt

Remekül szerepel a magyar öttusázó.


Kovács Sarolta a negyedik helyen áll két szám után az olimpiai kvalifikációs öttusa Európa-bajnokság hagyományos versenyében, az angliai Bath-ban.

A vasárnapi női döntő 36 fős mezőnye reggel úszással kezdett. A magyarok közül Kovács volt a leggyorsabb, 2:12.21 perc alatt teljesítette a 200 métert, amivel negyedikként végzett, a győztes francia Elodie Clouveltől (2:10.03) bő két másodperccel elmaradva. A legjobbakat felvonultató utolsó futamba került Gulyás Michelle is, aki hatodikként csapott a célba, összességében pedig a nyolcadik időt (2:14.41) érte el. A finálé harmadik magyar résztvevője, Guzi Blanka 2:19.96-tal zárt, ezzel 22. lett.

Hármójuk közül egyedül Kovács javított - fél másodpercet - a selejtezős eredményén.

A várakozásnak megfelelően vívásban is ő volt a legeredményesebb: 21 ellenfelét győzte le és 14-től kapott ki. Kállai Ákos szövetségi kapitány értékelése szerint, "jól mozgott, jól fogta" az asszókat, de akadt négy olyan pár, amelynek mindkét tagjától vereséget szenvedett, pedig ezen a szinten 0-2-es eredményeket nem szabadna hozni.

A 18 éves Gulyás visszafogottabb kezdés után a vége felé magára talált, 16/19-cel végzett, míg a 20 esztendős Guzi, aki mindössze négy éve öttusázik, csak kilenc ellenfelénél bizonyult jobbnak.

Ezután következett a bónuszvívás, amelyben a körvívásban 36. helyezett mérkőzött meg először a 35.-kel, a győztes maradt a páston, és így haladt a sor az elsőig. Minden győzelem egy pontot ért, míg a körvívásban hatot. A magyarok közül csak Gulyás tudott újabb pontot szerezni, mégpedig kettőt.

Kovács hetedik, Gulyás 23., Guzi 36. lett a vívásban, melyet a fehérorosz Irina Praszjancova nyert meg 27/8-as eredménnyel

Összetettben Kovács a negyedik, Gulyás a 18., Guzi a 36. a lovaglás előtt.

A női versenyben - csakúgy, mint a férfiakéban szombaton - nyolc olimpiai kvótát osztanak ki. Amennyiben az első nyolcban végez a világkupadöntő győztese, a litván Laura Asadauskaite, a kilencedik helyezett is örülhet. Megszorítás, hogy egy nemzetből itt csak egy versenyző juthat olimpiai kvalifikációhoz, úgyhogy akár még további pozíciók is kvótát érhetnek.

Fotó: pentathlon.hu

Videók