Vereséget szenvedett a magyar asztalitenisz-válogatott

A csehektől kaptunk ki, így elúszott a tokiói olimpiai kvóta.


A magyar férfi válogatott 3-0-ra kikapott vasárnap a csehektől a vigaszág elődöntőjében, így kiesett az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenyén a portugáliai Gondomarban, azaz nem lesz ott Tokióban.

A tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál, illetve talált gazdára, az első szakaszban a nyolc csoportgyőztes szerzett kvótát. A magyarok másodikként zártak a négyesükben, így kerültek a nyolcas, kieséses rendszerű vigaszágra, amelynek csak a győztese örülhet az ötkarikás részvételnek.

A szombat esti negyeddöntőben a világranglistás helyezések alapján jóval esélyesebb, hetedik helyen kiemelt briteket verték Aranyosi Péter szövetségi kapitány tanítványai, akiket 17-edikként rangsoroltak, így vasárnap délelőtt következhettek a csehek, a 16. kiemeltek.Kezdésként az Ecseki Nándor, Szudi Ádám duó fordulatos csatában alulmaradt a Tomas Polansky, Lubomir Jancarik kettőssel szemben, s ez meg is pecsételte a magyarok sorsát. A folytatásban a világranglistán 59. Majoros Bence simán kikapott Pavel Sirucektől (45.), majd Szudi (126.) az első szettet megnyerte ugyan Jancarikkal (89.) szemben, de a folytatásban már ezen a meccsen is a rivális irányított.

Így este a 3-0-ra diadalmaskodó csehek játszhatják a vigaszág fináléját Hongkong együttesével - a győztes szerzi meg az utolsó, még kiadó tokiói kvótát.

"Nagyon elégedett vagyok a csapat teljesítményével" - mondta az MTI-nek Aranyosi Péter szövetségi kapitány. "Ez egy alakuló együttes, amely egyre többet bizonyít. Összetartó társaság, amely szerintem nagyon jó irányba halad, és azzal, hogy legyőzte a 2016-ban világbajnoki bronzérmes angolokat, bizonyította, hogy világklasszisokkal is fel tudja már venni a versenyt."

A szakember hozzátette: bár csapatban nem lesznek ott az olimpián, nagyon bíznak abban, hogy Szudi - Pergel Szandra oldalán - vegyes párosban résztvevő lehet Tokióban.

A magyar női válogatott már csütörtökön befejezte szereplését a Porto melletti Gondomarban, a horvátok és a házigazda portugálok legyőzésével - története során először - kvalifikálta magát a tokiói csapatversenyre.

Eredmény (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):
férfiak, vigaszág, elődöntő:
Csehország-Magyarország 3-0

Tomas Polansky, Lubomir Jancarik-Ecseki Nándor, Szudi Ádám 3-2 (-8, 7, -8, 2, 7)
Pavel Sirucek-Majoros Bence 3-0 (9, 2, 9)
Jancarik-Szudi 3-1 (-5, 10, 11, 3)

A gondomari csapatselejtező vasárnap (ma) zárul. A nyári ötkarikás játékokon a férfi és női csapatversenyben is 16 válogatott vehet részt, a kontinentális viadalokról mindkét nemnél ugyanazok az országok szereztek kvalifikációt, Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és a házigazda jogán Japán.

Gondomarban az első szakaszban a nőknél a magyarokon kívül a Koreai NDK, Tajvan, Szingapúr, Lengyelország, Románia, Hongkong és Ausztria szerzett kvótát, míg a férfiaknál a svédek mellett a Koreai Köztársaság, Szlovénia, Tajvan, Horvátország, Portugália és Szerbia csapata örülhetett.

A csapatkvótás országok az egyéni versenyben is indíthatnak két játékost az olimpián.

Borítókép: Facebook/Magyar Asztalitenisz Szövetség

Videók