Tokió 2020: A Pergel-Szudi vegyes páros még kijuthat

A női csapat már biztosan ott lesz az olimpián.


A magyar női asztalitenisz-válogatott története során először kijutott az olimpia csapatversenyére, és a múlt heti, portugáliai kvótaszerzés azt is jelenti, hogy a háromfős együttesből ketten egyéniben is indulhatnak majd Tokióban.

A nőknek így már nem kell számolgatniuk a tavaszi kvalifikációs versenyeken, egyedül az új számban, vegyes párosban érdekelt Pergel Szandráért izgulhatnak, aki Szudi Ádámmal próbál bejutni a 16-os ötkarikás mezőnybe. Erre három World Tour-versenyen lesz lehetőség, illetve a világranglista május-júniusi zárásakor a ranglistáról, amelyen a magyar kettős jelenleg jól áll.

A férfi válogatott nem járt sikerrel a gondomari csapatselejtezőn, biztosan nem lesz ott Tokióban, és reálisan csak Szudi részvételében bízhat.
Az eddigi négy helyett öt aranyérmet osztanak ki asztaliteniszben a tokiói olimpián, a férfi és női egyes, valamint férfi és női csapat versenyszám mellé került be a programba a vegyes párosok küzdelme.

Az indulói létszám ezzel együtt nem változott.

ASZTALITENISZ

Összlétszám: 172 játékos, 86-86 férfi és nő
Versenyszámok: férfi és női egyes, férfi és női csapat, vegyes páros
Indítható versenyzők egy országból: maximum 3-3 fő (egyesben 2-2 fő, vegyes párosban 1-1 fő)

Kvalifikációs rend:
Tokióban mindkét nemnek 16-os csapatversenyt rendeznek, a mezőny már kialakult. A férfiaknál Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália, Svédország, a Koreai Köztársaság, Szlovénia, Tajvan, Horvátország, Portugália, Szerbia, Franciaország, Hongkong és a házigazda jogán Japán, a nőknél pedig az alanyi jogon induló hazaiakon kívül Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália, Magyarország, a Koreai NDK, Tajvan, Szingapúr, Lengyelország, Románia, Hongkong, Ausztria és a Koreai Köztársaság csapata kvalifikálta magát.

Férfi és női egyesben 64 és 70 közötti lesz az indulók száma, a csapatverseny kvótásai 2-2 asztaliteniszezőt indíthatnak, a kontinentális selejtezőkből további 22-22-en szereznek kvótát, a maradék helyeket pedig a világselejtezőből és a világranglistáról tölti fel a nemzetközi szövetség (ITTF). Nemenként egy-egy szabadkártya kiadásáról az ITTF, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete (ANOC) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közös testülete dönt.

A vegyes párosoknál a japán duó mellett egy-egy német, kínai, hongkongi és tajvani kettős már induló, direkt kvótához még az Európán kívüli kontinentális selejtezőkön, valamint a tavaszi, németországi, katari és japán World Tour-versenyen lehet hozzájutni. A többi indulási jogot a világranglisták május-júniusi zárásakor osztják ki.

A magyarokat érintő hátralévő kvalifikációs versenyek:
World Tour (vegyes párosok): németországi (január 28-február 2.), katari (március 3-8.) és japán (április 21-24.) torna
európai egyéni olimpiai kvalifikációs torna, Moszkva, április 8-12.
világselejtező, egyes, Doha, május 28-31.
világranglista zárása: 2020. június

Borítókép: Facebook/Magyar Asztalitenisz Szövetség
 

Videók