Felmentették a színes bőrű embereket becsmérlő rögbiseket

A döntés meghozásakor figyelembe vették, hogy a játékosok már megbánták tettüket.


Az Argentin Rögbi Szövetség (UAR) visszavonta annak a három válogatott játékosnak a felfüggesztését, akik korábban rasszista megjegyzéseket posztoltak a közösségi médiában.

A nemzeti együttes csapatkapitányát, Pablo Materát, valamint két társát, Guido Pettit és Santiago Socinót kedden azért függesztették fel, mert 2011 és 2013 között színes bőrű emberekre, illetve más dél-amerikai nemzetek tagjaira becsmérlő kommenteket tettek közzé.

Az UAR közölte, hogy bár a fegyelmi eljárás folytatódik, és annak végleges lezárására az illetékes bizottság napokon belül sort kerít, úgy döntöttek, hogy feloldják a három játékos eltiltását, illetve ismét Matera tekinthető a kapitánynak.

Hozzátették: az érintett rögbisek a posztjaik közzététele óta eltelt években jó magaviseletet tanúsítottak, míg akkori tettükért bocsánatot kértek és őszinte sajnálatukat fejezték ki. Kiemelték: minderről már másként gondolkodnak, akkori cselekedetüket pedig "meggondolatlannak és éretlennek" tartják.

Az argentin sajtó szerint az UAR az ország klubjainak, valamint játékosainak és egykori rögbiseinek nyomására vonta vissza a felfüggesztést.

Az argentinok szakmai stábja mindezek ellenére a három játékost nem nevezte az Ausztrália elleni Championship-találkozóra, amelyet az ausztráliai Newcastle-ben rendeznek szombaton.
A 2020-as, rendhagyó Championship-tornát - amelyen a világbajnoki címvédő dél-afrikai együttes a világjárvány miatt nem vesz részt - egy országban rendezik meg és ideiglenesen Három Nemzet-tornájának kereszteltek. A csapatok kétszer játszanak mindkét ellenfelükkel, az új-zélandiak négy meccsükön szerzett 11 ponttal végeztek. Mögöttük a két rivális egyaránt hat-hat ponttal áll, amely különbséget csak bónuszpontos győzelemmel lehetne ledolgozni.

Borítókép: Cameron Spencer/Getty Images

Videók