Elfogadták az NHL rájátszás tervezetét a végrehajtó bizottság

A liga döntésére kell még várni.


Az észak-amerikai profi jégkorongliga játékos-szakszervezetének (NHLPA) végrehajtó bizottsága elfogadta a huszonnégy csapatos rájátszásra vonatkozó tervezetet.

Az NHLPA nem részletezte, hogy az érintett 31 klub képviselője pénteken miként szavazott az igazgatósághoz egy nappal korábban benyújtott tervezetről. A szervezet kiemelte: a lebonyolítás formátuma még további egyeztetéseket igényel, miként a biztonsági és egészségügyi kérdéseket illetően is konkrétumokat kell megfogalmazniuk.

A javaslat most a liga (NHL) igazgatótanácsa elé kerül, amely várhatóan a napokban hagyja majd azt jóvá.

A tervezetet a liga és a játékos-szakszervezet közösen dolgozta ki, és sajtóértesülések szerint a két főcsoport első négy-négy helyezettje az eddig lejátszott alapszakasz-mérkőzések alapján erőnyerő lenne a rájátszás első körében, az 5. és 12. helyen álló együttesek pedig az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcokat vívnának a maradék nyolc helyért.

Ezt követően a negyedik kiemelt gárda az 5-12., a harmadik kiemelt a 6-11., a második a 7-10. az első pedig a 8-9. helyezettek közti csata továbbjutójával találkozna, a főcsoport-negyeddöntők a megszokottak szerint négy nyert meccsig tartanának.

A terv alapján keleten a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers, míg nyugaton a címvédő St. Louis Blues, a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars mentesülne az első körös pályára lépéstől. Ezek az együttesek négycsapatos minitornán készülhetnének a folytatásra.

A rájátszás mérkőzéseit két központi helyszínen és minden bizonnyal nézők nélkül rendeznék. A két helyszín közül Las Vegas adottságainak köszönhetően biztos befutónak tűnik, mellette Columbus, Nashville, Raleigh, Saint Paul (Minnesota) és Edmonton közül választhatnak.


Az NHL március 12-én szakadt félbe, a törölt alapszakaszból 189 találkozó maradt hátra. A Stanley Kupa döntőjére minden bizonnyal csak szeptemberben kerülne sor, így késik a következő szezon kezdete.

Borítókép: Scott Rovak/NHLI via Getty Images

 

Videók