Az olimpia szervezői kis létszámú VIP csoportokat kérnek

Sajtóhírek szerint a sportminisztereket legfeljebb öt fő kisérheti.


A tokiói nyári olimpia és paralimpia szervezői a kormánnyal közösen azzal a kéréssel fordulnak a részvevő nemzetek ötkarikás bizottságaihoz, hogy a koronavírus-járvány miatt a korábbiakhoz képest kisebb létszámú VIP-csoportokat küldjenek a játékokra.

Sajtóértesülések szerint Japán arra kérte az államokat az "olimpiai diplomácia jegyében", hogy az államfők vagy miniszterelnökök kísérőszemélyzete ne legyen több 11 főnél, míg a sportminisztereket legfeljebb öt fő kísérje.

Az olimpia rendezője jelenleg is küzd a pandémiával és a fertőzés új hullámával, emiatt szigorú korlátozások vannak érvényben. Erről, valamint a várható olimpiai rendelkezésekről, intézkedésekről a japán kormány a nagykövetségein keresztül tájékoztatja az országokat és azokon keresztül pedig a nemzeti olimpiai bizottságokat.

Ezen túlmenően a kormány szívesen fogadja szélesebb körben a legfelsőbb szintű vezetőket a diplomáciai szabályoknak megfelelően.

A tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpia a tervek szerint július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, a paralimpiát augusztus 24-től szeptember 5-ig rendezik.

Borítókép: Takashi Aoyama/Getty Images

Videók