Az asztaliteniszező, aki megreformálja a magyar pingpongot

Fazekas Péterrel, a Magyar Asztalitenisz Szövetség sportigazgatójával beszélgettünk az utánpótlás fontosságáról, versenyeredményekről és a sportág jövőjéről.


Fazekas Pétert két hónappal ezelőtt nevezték ki a Magyar Asztalitenisz Szövetség sporigazgatójává. Nem kapott teljesen új feladatkört, hiszen már másfél éve a szervezet fejlesztési igazgatójaként tevékenykedik.

Otthonában látogattuk meg Pétert, ahol vele is beszélgettünk, de bepillantást nyertünk a családi hétköznapokba is. 

Másfél éve neveztek ki a Magyar Asztalitenisz Szövetség fejlesztési igazgatójává, néhány hónapja pedig már a sportigazgatói tisztséget töltöd be. Tavaly tavasszal azt nyilatkoztad, az a célod, hogy megreformáld a magyar pingpong utánpótlást. Mire volt elég ez az idő?

F.P.: Egyre nehezebb a gyerekeket bevonni a sportba, főleg az élsportba. Az volt az egyik célom - és azt próbáltam ez alatt a másfél év alatt elérni -, hogy ez a bázis nőjön, a versenyző gyerekek száma egyre több legyen, amit a rendszer átalakításával próbáltunk megvalósítani. Az egyik fő motorja voltam annak, hogy egy olyan támogatási rendszert fogadott el az elnökség, ami pont ezt a bázisbővítést segíti elő azzal, hogy a klubokat több anyagi forráshoz juttatja.

Amit még elterveztem, és folyamatban van – ez is több mint másfél éve tart -, egy átfogó asztalitenisz szakirodalom létrehozása, amivel az edzőknek tudunk abban segíteni, hogyan oktassák a pingpongot.

Áprilisban Magyarország adott helyet az asztalitenisz világbajnokságnak. Hogyan értékelte a szövetség a vb-t, milyen pozitívumokat, tanulságokat láttatok benne?

F.P.: Mind a hazai, mind a nemzetközi visszhang egyértelműen nagyon pozitív volt, főleg a szervezés részére gondolok. A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) részéről is, és a hazai résztvevőktől is szinte csak pozitív visszacsatolást kaptunk. Én úgy értékelem, hogy jól teljesítettek a magyar játékosok.

Az egyik vegyes párosunk, Perger Szandra – Szudi Ádám a legjobb 16 közé jutott. Egy világbajnokságon ez nagyon szép eredmény, és mind a női párosunk, Madarász Dóra és Perger Szandra, mind pedig a férfi párosunk Szudi Ádám és Ecseki Nándi szintén a legjobb 16 között voltak, nyolcaddöntőt tudtak játszani. Madarász Dóra pedig 32 közé jutott egyéniben. Ezek szép eredmények, bár egyébként nem szabad megelégednünk.

Hozzáteszem - hogyha ugorhatunk egy picit az időben -, hogy most volt az Európa-bajnokság, a csapat Eb, ahol a női csapatunk harmadik lett. Ez egy különösen szép siker, és már nagyon kellett a sportágnak, hogy Európa-bajnokságról jöjjön egy érem. Ennek szerintem az Asztalitenisz Szövetség és az asztalitenisz társadalom ugyanúgy tud örülni.

Mik a további tervek?

F.P.: A fő cél most már egyértelműen az olimpia, minden ez alá van rendelve. Emiatt a válogatott edzők is ez alapján választják ki, hogy milyen nemzetközi versenyekre utazzanak a nemzetközi játékosok. Egyértelmű, hogy nagy harc van, de bízunk benne, hogy össze fog jönni a kvóta.

A Fazekas Péterrel készült interjút itt nézheti meg:  

Az interjú alatt Péter mellett ült kislánya, Lizi, aki egy éve kezdett pingpongozni, és elképesztő ütemben fejlődik. Róla is beszélgettünk. Lizi édesapja és egyben edzője azt is elmondta nekünk, hogy már ilyen kicsi korban is érdemes a sportolást elkezdeni. 

Azt is megmutatták, milyen ügyes már a kis pingpong-tündér: 

 

Borítókép: Facebook/Fazekas Péter

Videók