A britek sürgetik a NOB-ot

Végleges döntést várnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól.


Nagy-Britannia azt kéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), hogy a lehető leghamarabb hozzon végleges döntést a nyári tokiói játékokra vonatkozóan, miközben Spanyolországban "meghatározatlan ideig" meghosszabbították a labdarúgó-bajnokságokban elrendelt szünetet.

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője hétfőn azt mondta, a jelenlegi körülmények között a sportolók jelentős bizonytalansággal néznek szembe, ugyanakkor az olimpikonok, a szurkolók és a hivatalos személyek egészségének és biztonságának megvédése a legfontosabb.
"Azt akarjuk, hogy a NOB hamarosan hozzon végleges döntést az olimpiáról, mert így világos helyzetet teremt minden érintett számára" - jelentette ki Johnson szóvivője.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) hétfőn a La Ligával közös közleményében jelezte, hogy az eredetileg április 3-ig felfüggesztett bajnokságok egyelőre "meghatározatlan ideig" nem folytatódnak. A két szervezet a spanyol kormány ajánlásait követve addig nem engedélyezi a mérkőzések megrendezését, ameddig azok egészségügyi kockázatot jelentenek.

Cameron van der Burgh, a dél-afrikaiak olimpiai bajnok úszója a Twitter-oldalán azt írta "ez messze a legrosszabb vírus, amellyel valaha is harcoltam". A 31 esztendős, 2018 decemberében visszavonult sportoló megfertőződött a koronavírussal, mellyel saját bevallása szerint immár két hete küzd.
"Mindezt úgy, hogy én nyilvánvalóan egy egészséges, fiatal ember vagyok, akinek nincsenek tüdőproblémái és egészséges életet él" - írta a 2012-es londoni olimpián 100 méter mellen aranyérmes van der Burgh.
Hozzátette, bár a legsúlyosabb tünetei, mint például a magas láz, már elmúltak, változatlanul küzd a szélsőséges mértékű fáradtsággal, valamint a tartós köhögéssel, amelytől úgy érzi, nem tud megszabadulni.

Borítókép: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images


 

Videók