Fotók: Bombázó csajok pörögtek a rúdon

Pálmaffy Barbara lett a hazai Rúdtánc Bajnokság abszolút győztese. A 33 éves hölgy varsói kupagyőzelme után itthon is megmutatta, hol a helye ennek a műfajnak a sportranglistán. Egyedi és káprázatos produkciójával mindenkit levett a lábáról.


Negyedik alkalommal rendezték meg itthon a Miss Poledance Hungary című rangos eseményt, ahol a poledance, ismertebb nevén a rúdtánc, hazai kiválóságai mutatták meg magukat. A döntőt komoly előválogató sorozat előzte meg, így ezen az estén valóban csak a legjobbak szerepelhettek. Tizenkét versenyző indult glamour vagy fitnessz kategóriában, közülük is Pálmaffy Barbara bizonyult a legjobbnak.

A rúdtánc immáron tíz éve hódít a nemzetközi porondon, ami elsősorban komoly sportértéket képvisel szerte a világban. Itthon is egyre többen választják ezt a műfajt hétköznapi mozgásnak. Az ilyen versenyek és rangos események célja többek között az is, hogy a rúdtánc elszakadhasson a sztereotípiáktól, és főként az atlétikai elemekre, valamint az előadóművészi teljesítményre összpontosítson. A poledance a nőiesség, az erő és akrobatika látványos kombinációja, tele bonyolult tornász elemekkel, forgásokkal, spárgákkal. A műfaj sportértékét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén szakmai támogatóként a rendezvény mellé állt a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Légtornász Egyesület is.

A versenyző hölgyeket komoly szakmai zsűri pontozta, melynek tagja volt Pirner Alma is, a Dollhouse Táncstúdió alapítója. A résztvevőket szigorú szabályok alapján értékeli, így például az elmozduló, vagy leeső ruhadarab automatikus kizárással jár, de a hölgyek nem végezhetnek testsimításokat sem. A fő szempontok az értékelésnél a prezentáció, vagyis hogy milyen harmóniát és összhangot tükröz a fellépő. Kategóriától függően értékelik a fitnessz, vagy tánc elemeket, nem utolsó sorban pedig a rudas trükköket. Ezen pontok alapján áll össze a végeredmény, pontegyezésnél pedig a rudas trükkökre adott összpontszám a mérvadó.

Pálmaffy Barbara látványos és káprázatos előadása lenyűgözte a zsűrit. Magával ragadó stílusa, előadásmódja ellentmondást nem tűrően utasította maga mögé a többi versenyzőt. A Miss Poledance Hungary győztese képviseli hazánkat a jövő évi világbajnokságon. Ezt megelőzően az idei, a Budaörsi Sportcsarnokban októberben megrendezésre kerülő világbajnokságon duó kategóriában indul. Párja a magyar bajnokságon második helyezést elért Bardóczy Ilka lesz.

A verseny győztesei:
- Miss Poledance Hungary I. helyezett: Pálmaffy Barbara
- Miss Poledance Hungary II. helyezett: Bardóczy Ilka
- Miss Poldeance Hungary III. helyezett: Molnár Éva
- Az Év előadóművésze különdíj: Pálmaffy Barbara
- A legjobb rudas trükkök különdíj: Bardóczy Ilka
- A legeredetibb jelmez különdíj: Pálmaffy Barbara
- A Légtornász Egyesület különdíja: Bardóczy Ilka
- A Magyar Torna Szövetség különdíja: Balogh Katalin

Videók