Dakar: a számítógépen múlhat minden?

A sivatagi hőség, a pusztító homok és a kietlen utak nem csupán az Opel Dakar Team-et, de a számukra nélkülözhetetlen informatikai eszközöket is próbára teszik.


A Dakar-ralin rajthoz állt csapatot a vadonatúj Opel Mokka versenyautó mellett az idén egy tapasztalt IT szakember is támogatja a helyszínen. A versenyzők szervizkamionja ezúttal a tartalék alkatrészek mellett egy komplett irodát is visz magával a siker érdekében.

A Peru, Chile és Argentína sivatagában megrendezett Dakar-ralin az Opel Dakar Team küzdelmét minden eddiginél nagyobb létszámú háttércsapat segíti. A szervizcsoport informatikai szakembere, aki az elmúlt 11 évben Magyarországról felelt az adatszolgáltatásokért, idén a helyszínről követi az eseményeket. A szakember feladata a versenyzők teljesítményét nyomon követő és elemző rendszerek adattároló egységeinek, a speciális kamera-rendszereknek, valamint az internetes eszközöknek a biztonságos üzemeltetése a verseny alatt.

Az Opel Dakar Team szervizkamionjában kialakított mozgó irodát, amelynek eszközeit a HP Magyarország biztosítja, a legszélsőségesebb körülmények között kell működtetni. Az irodában történik a csapattal kapcsolatos sajtóanyagok készítése, videók vágása, fotófeldolgozás, rádiós anyagok szerkesztése, kamerák vezérlése és töltése. Ugyancsak itt történik az Opel Dakar Team eredményeinek követése és az autó telemetrikus adatainak kiolvasása.

A Dakar-rali alatt számos alkalommal az áramellátás illetve az internetes kapcsolat fenntartása is komoly nehézségekbe ütközik. Az iroda eszközeit nem kímélik a természet erői sem. Ezt figyelembe véve, az elmúlt évekhez hasonlóan, ezúttal is a feladatok elvégzésére legalkalmasabb, szakemberek által válogatott HP termékek alkotják az IT-infrastruktúra gerincét. Ezek a termékek már mind bizonyították alkalmasságukat extrém körülményekben is. A csapattagok HP 2560 EliteBook-okat használnak, míg az informatikai szakember egy HP 8760 W laptopon tartja a kapcsolatot a külvilággal. A feladatok kivitelezéséhez nélkülözhetetlen anyagok nyomtatását idén egy praktikus, hordozható, saját akkumulátoráról is működtethető HP OfficeJet 150 Mobile All-in-One típusú többfunkciós nyomtatóra bízták.

„Évek óta tartó, sikeres szakmai kapcsolatunk az Opel Dakar Teammel mindkét fél számára komoly előnyöket jelent. A csapat idén is megbízható informatikai háttérrel vághatott neki az útnak, míg a HP szakemberei számos gyakorlati tapasztalatot szereznek a rendszerek működéséről, amivel tovább tudjuk fejleszteni rendszereinket. Bízom a csapat sikerében és örülök, hogy egy informatikusunk élete egyik legnagyobb kalandját élheti át a Dakar-ralin” – mondta Takáts Kristóf, HP Magyarország nyomtatási és személyi számítógép üzletágának vezetője.

Videók