MotoGP: Rossi visszatérésével újra balhé a Yamaha garázsában?

Három vb-címet besöpört együtt Jorge Lorenzo és Valentino Rossi a Yamahánál. A csapatban azonban keményen rivalizáltak, olyannyira, hogy adatokat titkoltak egymás előtt, sőt fallal választották el garázsukat.


Valentino Rossi a Ducatinál töltött két rendkívül szenvedős és hozzá méltatlanul futamgyőzelem nélküli év után visszatér a szezon végén a Yamaha csapatához, jelentette ezt be pénteken a japán alakulat. A közlemény szerint a Doktor kétéves szerződést kötött régi-új istállójával, melynél a 2004 és 2010 között versenyzett. Sőt 2008-ban és 2009-ben elhódította az egyéni világbajnoki trófeát. A csapattal azonban kissé elmérgesedett a helyzete, ami köszönhető volt annak, hogy a Yamaha jelenlegi elsőszámú pilótája, a mostani bajnokságot vezető Jorge Lorenzo kemény ellenfélnek bizonyult a Doktornak, aki az elsőszámú pilótai titulust töltötte be. Olyannyira, hogy a spanyol 2010-ben meg is nyerte a vb-t. Igaz kettejüknek köszönhetően a japán egység rendre be is söpörte az egyéni trófeák mellett a konstruktőri címeket is, ám mindeközben oly módon ellenségessé vált az olasz és a spanyol közt a rivalizálás, hogy például egy fallal választották el a boxban motorállásaikat. Ehhez ráadásul hozzátársult, hogy nem igen voltak hajlandóak egymással tapasztalataikat és az összegyűjtött verseny-, teszt- vagy edzésadataikat megosztani. Persze egy-egy élvesebb nyilatkozattól sem fogták vissza magukat.

Most pedig, hogy ismét összeállt az egykori nyerő, de kőkeményen rivalizáló páros, akár ismét kettészakadhat a Yamaha. Igaz, mint Lorenzo csapatfőnöke, Wilco Zeelenberg kifejtette, ezúttal nagyon is más a helyzet az istállónál, hiszen, míg korábbi Rossi, addig most a spanyol élvezheti az elsőszámú versenyzői posztot.

Rossinak mindenképpen jobb esélye lesz ismét futamokat nyerni, hiszen a Yamaha rendkívül erős, a motornak köszönhetően Lorenzo pedig jó eséllyel pályázik idén a vb-címre. Az persze nagy kérdés, hogy a Doktor mennyire lesz képes elviselni a másodikszámú pilóta szerepét, de talán egy ütőképes versenygépnek köszönhetően még ezt is lenyeli, két görcsös és sikertelen szezon után.

Videók