Végig a mezőny elejében autózott az OXXO csapata

Elmúlt hétvégén Belgiumba látogatott a Kamion Európa-bajnokság mezőnye, ahol a futamokat az egykori Forma1-es pályán, Zolderban rendezték.


Az OXXO Energy Truck Race Team új fejlesztésekkel érkezett a hétvégére, s hamar beigazolódott, hogy jó irányba indultak el. A csapat pilótája, Kiss Norbi az első két szabadedzésen rögtön a mezőny elejében végzett, majd a hatodik legjobb idővel kvalifikálta magát az első futamra.

A rajtja jól sikerült, rögtön előzött kettőt, majd folyamatosan szakadt le üldözőitől, s magabiztos vezetéssel behozta a kamiont a negyedik helyen, ami 10 Eb pontot ér. A fordított rajtsorrend miatt az ötödik helyről indult a délutáni futamon, ahol ismét remekül kapta el rajtot, de az egyenes végén a pályán keresztbe vágó Reinert-tel ütközött, amitől Norbi lelassult, René pedig beforgott, és visszaesett a mezőny végére. Onnantól Norbi hatalmas csatában volt végig, csak az Európa-bajnok Hahn tudta őt megelőzni, de onnantól senki más, még Albacete sem, aki a leggyorsabb volt a mezőnyben. Norbi végül ötödik lett, de René feljelentette a csapatot, és hiába nézték meg a steward-ok több kameraállásból a jelenetet, Norbit hozták ki vétkesnek, 30 másodperc büntetést kapott, amivel visszaesett a 11. helyre.

"Én megtettem mindent - mondta el a karambolról Norbi - fékeztem, még vissza is váltottam, pedig ott nem szoktunk, de René keresztbe vágott a pályán, belső íven akart fordulni, ott, ahol én voltam. Szerintem nem igazságos a döntés, de el kell fogadnunk, mást nem tehetünk."

Vasárnapra módosított a beállításokon a csapat, amitől Norbi tovább gyorsult, az időmérőn 7. lett, de már csak egy másodpercre volt a pole pozíciótól. Ilyen idén még nem volt, így nagyon várta a csapat a futamokat.

Sajnos a technika közbeszólt, hiába rajtolt jól Norbi, hiába ment jó tempóban a 6. helyen, a turbó hatalmas füstfelhő közepette megadta magát, így ki kellett állni a futamból. Az MAN szerelői már levontatás közben elkezdték a turbó cserét, így rajthoz tudtak állni a második futamon, persze csak a mezőny végén. Norbi az utolsó előtti, 21. helyről kezdte meg a felzárkózást, a futam közepére egészen a 10., már pontszerző helyig előrement, amikor fékproblémái adódtak, nem tudott megállni egy, majd még egy kanyarban, így ismét fel kellett adnia a versenyt.

Bár a csapatot elszomorította a meg nem érdemelt büntetés és a két technikai hiba, Norbi mégis pozitívan nyilatkozott a hétvégéről.

"Köszönöm csapatomnak a rengeteg munkát, a kamion jól működött egész hétvégén, sokat gyorsultunk, végig az élmezőnyben, az első 4-5 pilóta között autóztunk, ami már nagy dolog, s csak egészen kicsi hiányzik a dobogóhoz. A kigyorsításokkal vannak még problémáink, de már tudjuk, min szeretnénk változtatni a következő versenyre. Ami a technikai hibákat illeti, ez benne van ebben a sportban, van, hogy több versenyen keresztül nem történik semmi, és ilyen is van, hogy egy napon két dolog is megállít minket. A lényeg, hogy megyünk előre a fejlesztésekkel, s egyre közelebb vagyunk a mezőny elejéhez. "

A Kamion Európa-bajnokság következő futama két hét múlva Spanyolországban, Jaramában lesz.

Videók