GP3: Kiss Pál Tamás 6. lett az időmérőn, a 16. helyről rajtolhat

A 2012-es monzai GP3-as hétvége szombat reggeli időmérő edzésén is folytatta remeklését Kiss Pál Tamás, hiszen a magyar pilóta a 6. leggyorsabb idővel zárta a kvalifikációt.


A pénteken kapott tízhelyes rajtbüntetése folytán Tamás így a 16. helyről kezdi majd meg az első futamot, ahol célja a pontszerzés lesz.

Az időmérőn elért 6. hely és a 16. rajtpozíció között tátongó ellenmondást több nézőpontból is meg lehet közelíteni. Egyrészről fájó, hogy a hétvége eddigi részében mutatott vitathatatlan gyorsasága ellenére Tamás nem az élmezőnyből indul majd a szombat délutáni első futamon. Másrészről viszont a 16. rajthely egyben azt is jelenti, hogy az Atech CRS GP pilótája olyan versenyzők mögül fog rajtolni, akiknél az időmérőn sokkal gyorsabb volt, a monzai pályán pedig a szélárnyéknak és a hosszú egyeneseknek köszönhetően nem lehetetlen az előzés, így elvileg minden esély meglesz a felzárkózásra.

Így aztán Tamás a pénteki büntetés tényén immár teljesen túllépve, a szombat délutáni versenyen csak arra fog koncentrálni, hogy a leintésig lehetőleg visszakapaszkodjon abba a pozícióba, ami valós tempója alapján megilletné őt. Ráadásul a helyzet sem lesz ismeretlen számára, hiszen az előző hétvégék motorproblémái miatt sajnos az utóbbi időben hozzászokhatott, hogy rendre a mezőny hátsó régiójából indulva kell a futamokon maradandót alkotnia. Jöhet tehát az újabb előzésparádé Kiss Pál Tamás-módra!

"Sokkal jobb úgy hátul lenni, hogy tudjuk, hogy gyorsak vagyunk, ugyanakkor mindig komoly feladat előrejönni, úgyhogy most sem lesz egyszerű dolgunk" – mondta el Tamás az időmérő után. "Megnyugtatóbb lenne a 6. helyről rajtolni, de túl kell élni az első két kanyart, és ha utána sikerül tempót mennem, akkor úgy gondolom, hogy ezen a pályán illene felérni a top8-ba, ami a fordított rajtrácsos második futamon is jó pozícióba hozna minket. Az autó jól megy, Monzában lehet előzni, úgyhogy optimistán várom az első futamot."

"Ami az időmérő edzést illeti, a 6. hely nem rossz, de lehetett volna ez jobb is, hiszen a leggyorsabb időmet a legutolsó gyorskörömben értem el, amikor már eléggé kopottak voltak az abroncsaim. Az edzés eleje megint jól sikerült, egy darabig voltam 3. is, aztán viszont a bokszkiállások után sokáig nem tudtam javítani, mert nagyon nagy volt a tumultus és a helyezkedés a pályán, folyton forgalomba kerültem és csak a legvégén tudtam egy tiszta gyorskört futni, ezzel végeztem a 6. helyen. Remélem, délután megtalálom majd az előre vezető utat, és sikerül megcsípnem a top8-at" - tette hozzá végül bizakodóan Kiss Pál Tamás.

A GP3 első 2012-es monzai futama szombaton 17 óra 20 perckor rajtol el. A versenyt az Eurosport 2 élőben közvetíti.

Videók