GP3: a magyar pilóta a McLarennél járt

Ez a Valencia nem az a Valencia, legalábbis nem az a versenypálya, ahol a jövő hétvégi GP3-as futamokat rendezik, hiszen az utcai pályát most még a köznapi forgalom használja.


Kiss Pál Tamás csütörtökön és pénteken – a GP3 idei utolsó kollektív tesztjének keretében – a valenciai Ricardo Tormo versenypályán készül a jövő hétvégi utcai verseny kihívásaira.

A 21 éves magyar tehetség elég sűrű néhány napon van túl, hiszen hétfőn még a McLaren főhadiszállásán, Angliában gyakorolta be a Valencia Street Circuit vonalvezetését, majd kedden és szerdán még beiktatott egy-egy vizsgát a Miskolci Egyetemen, mielőtt Valencia, azaz a GP3 aktuális tesztjének helyszíne felé vette az irányt.

"Már rögtön a monacói hétvége után megfogalmaztuk a versenymérnökömmel, hogy mi az, amivel elégedettek vagyunk az autó beállításai kapcsán, és mi az, amivel nem, illetve milyen ötleteink vannak, amiket ki szeretnénk még próbálni a következő futam előtt" – árulta el a Monacóban egy emlékezetes második helyet szerző pilóta. "Aztán most hétfőn újból Wokingba utaztam, ahol a Formula-1-es McLaren istálló főhadiszállásán készültem a jövő hétvégi versenyre a csapat GP3-as szimulátorában. Természetesen a valenciai utcai pályán róttam a virtuális köröket, és ismét nagyon hasznos volt a szimulátorban eltöltött idő a felkészülés szempontjából. Monacóra is így edzettem, és akkor bevált ez a módszer, remélem, most sem lesz ez másként."

"A szimulátoron is kipróbáltunk néhány beállítást, és még egyszer megbeszéltük a csapattal a teendőket a most következő teszttel kapcsolatban, így pontosan tudjuk, mit akarunk csinálni ebben a két napban. Kicsit furcsa, hogy ugyan Valenciában leszünk, de nem ugyanazon a pályán fogunk tesztelni, ahol egy hét múlva a versenyt rendezik, ettől függetlenül persze elsősorban a jövő heti versenyre készülünk majd és csak másodsorban az év többi futamára" – mondta el az Atech CRS GP versenyzője.

"Tavaly év végén már volt itt egy közös tesztem a csapattal, ami nagyon jól sikerült, hiszen a 3. helyen zártuk a napot. Ennek köszönhetően van egy jó kiindulópontunk erre a pályára, és nem titok, hogy most is ugyanazokkal a beállításokkal fogunk kezdeni az első napon, amikkel a múltkori teszten gyorsak voltunk, aztán onnan kezdünk majd el tovább kísérletezni. Nem feltétlenül a minél jobb köridők hajszolása lesz a fő célunk, sokkal inkább az, hogy minél több olyan dolgot próbáljunk ki az autón, amit az év hátralevő részében aztán fel tudunk majd használni. Egy dolog az elmélet és egy másik dolog a gyakorlat, ezért minden pályán töltött perc nagyon sokat számít. Remélem, ugyanolyan időjárás és ugyanolyan körülmények lesznek most is Valenciában, mint a jövő heti versenyen, és akkor biztosan hasznos lesz ez a tesztelés" – tette hozzá végül Kiss Pál Tamás.

Videók