Gokart: eredményes évet zárt a magyar tehetség

Véget ért a 2012 évi CEE (Közép-Kelet Európa Gokart Bajnokság), valamint a magyar OB Volentér Balázs számára. Most tekintsünk vissza kicsit, milyen szezonon is van túl az OXXO Energy Drink pilótája.


Balázs idei évre kitűzött feladata a gokart versenyzésbe való bekapcsolódás, a pályák tanulása, és a nem éppen kezdőknek való váltós, hatsebességes 45 LE-s gép kezelésének elsajátítása volt. Emellett a megfelelő erőnlét biztosítására is figyelmet kellett fordítania. Ebben sokat segítette, hogy az Eurocenterbenben lévő GOKARTRING-en gyakorlatilag korlátlan edzéslehetőséget kapott.

A versenygép mellett Balázs rendelkezésére állt egy fixes gokart is, így megfelelő technikai háttérrel vághatott neki az évnek.A váltós géppel való ismerkedés a kecskeméti pályán tartott teszteken zajlott, míg a fixes géppel sorra járta a pannónia-ringi, dunaszerdahelyi (Szlovákia) és bruck-i (Ausztria) pályákat.

Az első versenye július 13-15 között került megrendezésre, az Ostffyasszonyfa mellett található Pannónia-ringen. Balázs szó szerint mély vízben mutatkozott be a nagyközönségnek. A hétvégén nem csak OB futamokat tartottak, hanem CEE-ket is, ráadásul az OXXO Energy Drink pilótájának a leggyorsabb kategóriában (KZ2), a felnőttek között, egyedüli gyerekként kellett teljesítenie. Balázs a pénteki és szombati szárazpályás szabadedzéseken folyamatosan gyorsult, szombat este azonban az eső elkezdett esni és másnap délutánig el sem állt. Balázs ezt megelőzően még soha életében nem ment vízen, így vasárnap egyből versenyen kellett ismerkednie a vizes pálya által támasztott kihívással. Az első versenyen Balázs ennek ellenére csak kétszer pördült meg. Az első forgásból még vissza tudott állni, azonban 2 körrel a leintés előtt a megpördült gép rácsúszott a magas rázóköre és azon a gokart fennakadt. Szerencsére teljesítette a futam 75%-át, így értékelt versenyzőnek számított. A második verseny már félig száraz, félig vizes pályán zajlott, és Balázs egy szép versenyt bemutatva a 6. helyet szerezte meg.

A következő versenyhez az ausztriai (Bruck an der leitha) A1 Speedworld pályája adta a helyszínt. A verseny ezúttal is kettős volt, az OB mellett a Közép-Kelet Európa kupa futamait is ekkor rendezték. A pénteki és szombati nap a Pannónia-ringhez hasonlóan a gép-pálya viszonyának megismerésével telt. Az időjárás most is elég kiszámíthatatlan volt: hol szemerkélt az eső, hol sütött a nap. A pénteki és szombati sikeres szabadedzések után következhettek a vasárnapi versenyfutamok. Az első verseny igen rövidre sikeredett Balázsnak, mivel a 4. körben az egyik legtempósabb kanyarkombinációban besokallt, és 100 km/h fölött elhajította a vasat. Nem véletlen mondják, hogy a bruck-i nagyon technikás pálya, abszolút nem kezdőknek való. A dolgok olyan gyorsan történtek, hogy az OXXO Energy Drink pilótájának nem volt ideje behúzni a kuplungot, így miután befejezte a pörgést, lefulladt a motor és sajnos véget ért számára a futam. A második versenyen jó tempót futott és végül az 5. helyen intették le a piros-fekete OXXO-s gokartot.

A következő és egyben szezonzáró versenyt október 12-13-14-én rendeztek meg Kecskeméten. A hétvégi menetrend a megszokott pénteki és szombati szabadedzés, vasárnapi warm-up, időmérés és két versenyfutam volt. Mivel Balázs már ismerte a pálya-gép viszonyát, ezért az OXXO Energy Drink versenyzője végre azzal lehetett elfoglalva, amivel ilyenkor kell: a váz, a motor és az egyéb dolgok pályára hangolásával. A pénteki és szombati edzésen versenyzőnk szépen gyorsult, sikerült a gépet az egyre gyorsuló és egyre jobban felgumizódó pályára hangolni. A vasárnapi időmérőn Balázs csak két gyors kört futott (a gumi szabályok miatt: az időmérőt és a két versenyt ugyanazzal a szett gumival kell teljesíteni). Az időjárás megint elég mostohára fordult, hideg volt, szitálni kezdett az eső, így a hétvége összes versenyét esős versenynek nyilvánították. Az OXXO Energy Drink versenyzője az első futamon a rajt utáni „dulakodásból” jól jött ki és végül a 4. helyen intették le. Ezzel megszerezte eddigi legjobb versenyeredményét. A második versenyt a 4. helyről kezdte és egy szép futamot bemutatva (a végén már nullára kopott gumikkal küzdve) sikerült megtartania ezt a helyet, ezzel megismételte előző eredményét és így az eddigi legjobb versenyhétvégéjét produkálta.

Összegezve az évet az OXXO Energy Drink pilótája az ez évre kitűzött feladatokat teljesítette. Bekapcsolódva az aktív versenyzésbe dicséretesen helyt állt a felnőttek között a leggyorsabb kategóriában. Összeszokott a géppel, megismerte a pályákat, és az év végi összetettben bekerült a TOP-10-be mind, az OB-ban, mind a CEE-ben. A nemzetközi porondon összesítésben szerzett 8. hely valamint az év végi futameredmények reményt keltők arra nézve, hogy Balázs jövőre már a dobogóért és a futamgyőzelmekért fog gokartba ülni.

Bár az OXXO Energy Drink versenyzőjének az idei szezonra véget ért a gokartozás, azonban egy hatalmas lehetőséghez jutott: Balázst a World Series by Renault magyarországi versenyére a pénteki napra meghívta a belga KTR egy csapatlátogatásra. Ennek végén a csapat vezetője meginvitálta a fiatal versenyzőnket egy novemberi spanyolországi tesztre, ahol kipróbálhatja az idei 2 literes Forma Renault-ot.

Videók