Az albán reptéren álltam, és legszívesebben üvöltöttem volna - Zengő Zoli

Érzelmekkel teli, exkluzív interjút adott a Sport365-nek Michelisz Norbert felfedezője.


2019. december 15-én Michelisz Norbert örökre beírta magát a magyar autósport történelmébe, amikor első magyarként megnyerte a WTCR kupasorozatát. A pilóta sokszor elmondta, hogy rengeteg erőt adott neki a tudat, hogy az egész ország állt mögötte. Volt azonban egy személy, aki az álom kipattanásának a pillanatától mellette volt, és a háttérből, akkor is rá szegezte óvó tekintetét, amikor fizikailag nem volt mellette. A mester, aki a tanítvány sikere érdekében nem félt elengedni annak kezét. 

"Amikor Norbi beért az futott végig rajtam, hogy Úristen ez tényleg megvan, tényleg sikerült 14 év után? Vagy csak álmodom?"

Michelisz WTCC győzelme 2010 (összefoglaló)

WTCC, 2010, Macau, Race 2 Zengő-Dension Team, Michelisz Norbert Seat Leon TDI Eurosport keddi összefoglalója (the rights of this video is owned by Eurosport

 

A Zengő Motorsport 2010-ben indult először állandó résztvevőként a WTCC mezőnyben. A csapatnak és Michelisz Norbertnek már ekkor sikerült maradandót alkotnia.

Videó: Youtube.com

Kezdi Zengő Zoltán, amikor arról kérdezzük, hogyan élte meg, hogy egykori tanítványa megvalósította a régóta dédelgetett álmot. Majd arra is kitér, nem tudott felhőtlenül örülni.

"Hirtelen nem hittem el. Egy furcsa lebegés lett úrrá rajtam. Folyamatosan az zakatolt bennem, hogy most megvan, vagy nincs meg? Örülhetek, vagy nem örülhetek? Amikor azonban felfogtam, hogy mi történt, az futott át rajtam, hogy miért nem vagyok ott, miért nem sírok ott a himnusznál, miért nem ölelget meg Michelisz Norbert?"


A Zengő Motorsport segítségével Magyarországon is elismert sportággá vált a túraautózás.


Videó: Facebook.com/ZengőMotorsport

Amikor biztossá vált, hogy Michelisz megnyerte a WTCR 2019-es szezonját, egykori mestere épp Albániában volt. Mostani versenyzőit, Kismarty-Lechner Gábort és Tóth Csabát kísérte el a Közép-Európai Kupa összetett versenyének díjátadó ünnepségére. Amikor a 3. futamnak vége lett, Zengő állt a repülőtér közepén, és egyszerre pergett le szeme előtt a több mint 10 év munkája.

Best of Zengő Motorsport (Élet a csapatnál)

Tudom, hogy nem egy remekmű, csak próbálkoztam... :)

A Zengő Motorsport tagjai igazi csapatot alkottak.

Videó: Youtube.com

"Volt bennem egy kis szomorúság. Vagyis buta szó ez a szomorúság. Inkább azt mondom, hogy nem tudtam felhőtlenül örülni, mert úgy éreztem, hogy ott kellene lennem. Azon gondolkodtam, hogy miért nem lehetek ott. Kicsit enyém is volt ez a győzelem, de mégsem volt az enyém. Átfutott rajtam, hogy Norbi már a gyári csapatnál varázsol, és miért nem tudtuk a Zengő Motorsporttal megélni ezt az álmot."


Zengő Zoltán és Michelisz Norbert a 2013-as amerikai futam után.

Fotó: Facebook.com/ZengőMotorsport

"Közben pedig rettentően örültem, hiszen nélkülem és a csapatom nélkül ez nem valósult volna meg. Milyen jó, hogy felfedeztük ezt a hímesházai fiatalembert, és 10 év nagyon kemény munkáját beletettük. Úgy éreztem magam, mint egy jó szülő, aki elengedi a felnőtt gyermekét. Sokáig nevelgettem, de már csak a háttérből figyelem."


Zengő Zoltán a háttérből mindig figyelemmel kíséri Norbi útját.

Facebook.com/ZengőMotorsport
 

A menedzser megemlíti azt is, hogy ebben a győzelemben nagyon sok ember munkája benne van.

"Eszembe jutott, hogy mennyi mindenkinek köszönhetjük ezt. Ott a MOL, aki akkor karolt fel minket, amikor nagyon sok pénzre volt szükségünk ahhoz, hogy fejlődni tudjunk. Ők meglátták bennünk az álmunkat, ami most megvalósult. Ma már ugyan nem ők állnak Norbi mellett főtámogatóként, és nem ők aratják le a babérokat, de hát ez az élet. Aztán ott van az a rengeteg támogató, mérnök és szerelő akiknek szintén nagyon sokat köszönhetünk. Bár nem lehet mindenkit felsorolni, név szerint ki kell emeljem Somlyai Dórát, Kelenvölgyi Ágnest, Hernádi Zsoltot, Frank Tamást, Gersl Pétert, Gyulai Zsoltot, Bánki Eriket, Menczel Krisztiánt, Juni Györgyöt, Démi Bélát, Juhász Szabolcsot, Szatmári Nándort, Seres Rolandot, Feri Jánost, Szabó Ildikót, Szabó Endrét, Fuchs Richárdot, Bári Gergelyt, Debreczeni Józsefet és Monori Gyulát. Ők a kezdetektől mellettünk álltak."

"Remélem, sosem felejt majd el minket Norbi. "

 

Michelisz Norbert & Zengő Motorsport (2010-2015)

Hat felejthetetlen közös szezon a Túra Autó Világbajnokságban. Rengeteg emlék, szép csaták, drámák, győzelmek és két világbajnoki cím. Ez Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport története. Six incredible common season in WTCC. Many memories, battles, dramas, victories and two Yokohama Trophy. This is Norbert Michelisz and Motorsport history.


Michelisz Norbert 6 éven keresztül versenyzett a Zengő Motorsport színeiben a WTCC sorozatban.

Videó: Youtube.com

A szakember azt is elmondja, hogy bár hivatalosan ez a győzelem már nem minősül világbajnoki címnek, neki Michelisz Norbert igenis világbajnok, sőt a világ legjobb túraautó pilótája.

És hogy mit fog mondani egykori "gyermekének", ha találkoznak?

"Nem hiszem, hogy bármit is mondok. A mi kapcsolatunkban az volt a legszebb, hogy mindig megértettük egymást szavak nélkül is. Szerintem csak átölelem jó erősen és sírunk egymás vállán. Ha akkor elhangzik egy köszönöm, az mindent kárpótol majd."

Ha kíváncsi arra, hogy az egykori mester miként élte meg a sorsdöntő hétvége pillanatait, következő cikkünkből megtudhatja azt is!

Borítókép: Facebook.com/ZengőMotorsport

 

Sport365.hu - A mindent eldöntő hétvége krónikája Zengő Zoltán szemszögéből

December 15-én Michelisz Norbert első magyarként megnyerte a WTCR idei kupasorozatát. A szakértők szerint az évtized legjobb versenyhétvégéje volt a sepangi. Így gondolja ezt Zengő Zoltán is, aki szakemberként ugyan, de külső szemlélőként élte meg a 3 napot: "Az első edzést nem láttam, a második edzés alatt viszont azt gondoltam, hogy a Lync & Co vajon megint mire készül, mert a 4 autó vonatozását lehetett látni.

 Videók