Vettel már nem sokáig lesz az F1-ben?!

Korántsem biztos, hogy Sebastian Vettel még hosszú évekig az F1-es mezőny tagja lesz – legalábbis Martin Brundle szerint. Úgy érzi, Maurizio Arrivabene szuzukai interjújának olyan üzenete van, aminek a négyszeres bajnok aligha örül.


A Ferrari csapatfőnöke sokakat meglepett azzal, hogy egy olasz tévécsatornának adott interjújában kijelentette: Sebastian Vettel jövője sem garantált a Scuderiánál, neki is ki kell vívnia az újabb hosszabbítást. Mivel szóba került Michael Schumacher, akit több esetben előrehozott szerződéshosszabbítással erősítettek meg bizalmukról, Maurizio Arrivabene emellett azt is jelezte, Vettelnek nem szükséges lemásolnia a hétszeres bajnokot, s nem kell minden téren részt vállalnia a csapat életében, elegendő, ha csak a vezetésre koncentrál.

Az elismert szakértő, Martin Brundle szerint kicsit sem megnyugtató Vettel mostani maranellói helyzete. „Kezdem azt hinni, hogy Sebastian Vettel már nem is lesz olyan sokáig a Forma–1-ben” – jelentette ki, hozzátéve, tisztában van mondatai súlyával. „Nagyon fiatalon érkezett meg, sok rekordot megdöntött. Figyelem a munkáját, és úgy érzem, elszállt a varázs.”

Mindezt annak kapcsán érzi úgy, hogy tavalyi remeklése után idén haloványabb teljesítményt nyújt a négyszeres világbajnok. Egy éve ilyenkor három győzelem és 251 pont állt a neve mellett. Idén ezzel szemben még nem nyert, csak Monzában állt dobogón az elmúlt 9 hétvégén, 165 pontot gyűjtött, és a tavaly még fölényesen legyőzött Kimi Räikkönen mögött áll a bajnokságban, ahol Max Verstappen előzésével (egyenlő pontszámuk van, de a holland egyszer már nyert) már csak hatodik.

Brundle amondó, Arrivabene nem véletlenül mondta, amit, ahogy fogalmazásmódja is tudatos üzenetet hordozott magában. „Ez a kezdete egy problémának. Ez teljesen nyilvánvalóan egy megrendezett interjú volt, egy üzenet, amely legfelülről érkezett, s amit Maurizio Arrivabene közvetített. A szóválasztás rendkívül erős volt, és nem hinném, hogy jól esett Vettelnek. Ez az üzenet azt mondja: »Végezd a dolgodat, mi majd intézzük a többit!« Seb ezzel szemben nyilvánvalóan szeretne ugyanúgy minden téren beleszólni a munkába, mint Schumacher tette.”

Ezt ő maga is megerősítette a Bild am Sonntagnak Szuzukában adott interjújában. „A csapaton belül megváltozott a szerepem. Nem titok, hogy a kulisszák mögött többet teszek, mint korábban. Másfelől remélem, hogy úgy is sikerül továbbfejlődnöm, hogy ilyen feladatokat vállalok. De nem én vagyok a csapatfőnök” – nyomatékosította.

Vettel azt is elárulta, személyi kérdésekben is véleményt formál – és ez a mostani belső átalakulás folyamatában szintén nem elhanyagolható tényező. „Nyilván beszélünk emberekről. Nemcsak a Red Bull-os pályafutásomból. Mi egy óriási csapat vagyunk, több dolgozónk van, mint sok másik csapatnak. Nem titok, hogy új emberek helyett inkább a már ott lévőket akarjuk jobban összekovácsolni. Idén máris sokkal jobb lett a helyzet.”

Elmondása szerint ez mind a hangulaton, mind a belső kommunikáción érzékelhető. „A helyzet jobb, mint a Red Bull-os korszakomban volt” – állapította meg. Hozzátette, szerinte bizonyos szempontból még jót is tett csapatának James Allison távozása. „Ez egy nagy esély a csapat számára, egy új motiváció. A hangulat remek – aztán hogy jövőre szüretelhetjük-e a munka gyümölcsét, az majd elválik.”

Az is kérdés, ha nem, meddig kell várnia az olaszoknak a sikerre – és Vettelnek lesz-e türelme, ereje kivárni, hogy egyenesbe jöjjenek. A karosszériagyártó Dallara feje, Gian Paolo Dallara szerint ez a legfontosabb kérdés a német pályafutása szempontjából. „Vettel frusztrált, ahogy mindenki, aki nyerni akar, de nem nyerhet. Meglátjuk, meddig lesz türelme várni. Fernando Alonso például nem volt képes várni. A siker egyik alapvető összetevője a türelem. De én már láttam a mostaninál hosszabb ferraris ínséges időszakot” – nyilatkozta a Corriere della Serának.

Videók