Veszélyben lehet a szezonzáró?

A Forma-1 szóvivője reagált a híresztelésekre.


A közelgő szezonzáró Abu-Dhabi Nagydíjról a Közel-Keleten növekvő feszültségek miatt a futam eltörlésének kockázatáról szóló pletykák terjedtek el. A Forma-1 most reagált ezen híresztelésekre.

Az F1 megerősítette, hogy az Abu-Dhabi Nagydíjat nem fenyegeti a törlés veszélye, annak ellenére, hogy a pletykák mást sugalltak.

A szezonzáró verseny megrendezésének kérdését, az Izrael és a Hamász közötti konfliktusra vezetik vissza.

Az Egyesült Királyság Külügyminisztériuma október 29-én frissítette utazási tanácsait, és "nagyon valószínűre" emelte a terrorizmus veszélyét többek között az Egyesült Arab Emírségekben. Több más európai ország is szintén így tett.

A Külügyminisztérium azt is jelezte, hogy az Izraellel és Palesztinával kapcsolatos politikai helyzetre való tekintettel "fennáll a nyugati érdekek elleni fokozott fenyegetés lehetősége".

Ez azonban aggodalomra ad okot az Abu-Dhabiban megrendezésre kerülő verseny biztonságos lebonyolításával kapcsolatban, ugyanakkor az utasítások hasonló szintű aggodalmakat tükröznek, mint amit a Külügyminisztérium az elmúlt években a Bahreini Nagydíjjal kapcsolatban is megfogalmazott.

A híresztelésekkel ellentétben, amelyek szerint a szezonzáró verseny veszélybe került, az F1 szóvivője megerősítette, hogy a szezonzáró versenyt megfogják rendezni.

Úgy tudjuk, hogy az utazó embereket, beleértve a csapatokat és a csapatfőnököket is, tájékoztatták az F1 álláspontjáról és az FCO iránymutatásának összefüggéseiről.

Nem ez az első eset, hogy a közel-keleti feszültségek veszélyeztetik egy Forma-1-es versenyhétvége lebonyolítását, miután a tavalyi szezonban egy szaúd-arábiai olajraktár elleni rakétacsapás miatt széleskörű megbeszéléseket folytattak a Jeddah Corniche Circuit versenypályán, mielőtt a versenyre engedélyt adtak volna.

A 2011-es Bahreini Nagydíjat pedig az országban kitört zavargások miatt végül valóban eltörölték.


Borítókép: Joe Portlock - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

Videók