Tragikus hirtelenséggel elhunyt az F1 versenyigazgatója

Hivatalos közlemény.


ragikus hirtelenséggel, 66 éves korában elhunyt Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) Formula–1-es versenyigazgatója – számolt be róla a szövetség hivatalos honlapján. A szakember halálát csütörtök hajnalban kialakult tüdőembólia okozta.
 
Charlie Whiting 1977-ben csöppent a száguldó cirkusz világába. Először a Hesketh istálló szerelőjeként dolgozott, később Bernie Ecclestone Brabhamjéhez került, melynél főmérnökként segítette világbajnoki címhez Nelson Piquet-t. 11 évnyi tapasztalattal a háta mögött csatlakozott az FIA-hoz, és 1997-től volt a Formula–1-es futamok állandó versenyigazgatója. Feladatai közé tartozott a futamok elindítása – ő döntött, ha új rajtot kellett elrendelni – továbbá a sportág technikai bizottságát és a versenypályák biztonságát felügyelő bizottságot vezette.
 
„Óriási szomorúság tölt el Charlie hirtelen elvesztése kapcsán. Évtizedek óta ismertem őt, kiváló versenyigazgató volt, központi és megkerülhetetlen figura az F1-ben, aki megtestesítette a sportág szellemiségét. Távozásával a Formula–1 elveszítette egy hithű barátját és a sportunk egy rendkívül karakteres nagykövetét” – fogalmazott Jean Todt.
 
Fotó forrása: Hoch Zwei/Corbis via Getty Images
 

Videók