Semleges színekben, de rajthoz állhatnak az orosz pilóták

Mazepin sorsa már csak a Haastól függ.


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kedden úgy döntött, hogy az égisze alá tartozó sorozatokban csak semleges színekben állhatnak rajthoz az orosz és a fehérorosz versenyzők mindaddig, "amíg elkötelezik magukat a béke és a politikai semlegesség elve mellett".

A FIA a Motorsport Világtanács (WMSC) keddi ülése után közölte ezt, a tanácskozáson pedig a WMSC az idén szeptemberre kiírt Forma-1-es Orosz Nagydíj törlését is jóváhagyta. A szocsi futam lemondását az F1 irányítói már múlt pénteken, egy nappal az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kitörése után jelezték.

Az F1 mezőnyében egy orosz versenyző van, a Haas-szal versenyző Nyikita Mazepin semlegesként, a FIA zászlaja alatt indulhat az idei világbajnoki sorozatban.


Az amerikai Haas istállónak a Mazepin édesapjának tulajdonában álló Uralkali műtrágyagyártó és -forgalmazó cég a főszponzora, de a csapat a múlt heti barcelonai tesztelés pénteki napján fehérre festette át az eredetileg orosz nemzeti színekben pompázó versenyautóit. Az orosz főtámogató logója és neve szintén lekerült az autókról.

A Forma-1-es idény március 20-án kezdődik Bahreinben.

 

Borítókép: Twitter.com/NikitaMazepin

Videók