Sainz akár már Németországban debütálhat az F1-ben - sajtóhír

A Red Bull támogatását élvező Carlos Sainz már a Német Nagydíjon megkezdheti Forma-1-es pályafutását - írja több spanyol sportnapilap. Az El Mundo Deportivo szerint a bikások elengedik a Caterham tartozásait, ha a fiatal pilóta autóba ülhet Hockenheimben.
A Brit Nagydíj előtt vált hivatalossá, hogy egy svájci-arab konzorcium vásárolta fel Tony Fernandes Forma-1-es alakulatát, ahol Christijan Albers (csapatfőnök), Manfredi Ravetto (csapatvezető-helyettes) és Colin Kolles (tanácsadó) kapta a vezető pozíciókat. A bejelentés óta egyre többet cikkeznek arról, hogy a zöldek hamarosan szorosabbra fűzik kapcsolatukat a Red Bull-lal, sőt, a jövőben (elsősorban a közös motorszállító révén) a címvédő alakulat egyik technikai partnerévé lépnek elő. Többen azt is tudni vélik, hogy a Red Bull a megegyezés értelmében versenyzőt is ad Kolleséknek, mégpedig a Forma-Renault királykategóriájának éllovasát, Carlos Sainz juniort.

Az El Mundo Deportivo úgy tudja, hogy a háttérben komoly tárgyalások zajlanak a Red Bull junior programjának vezetője, Helmut Marko, a Caterham tanácsadója és a fiatal pilóta édesapja, a menedzserként dolgozó rali-világbajnok Carlos Sainz között. A lap információi szerint az ifjabbik Sainz már a jövő hétvégén rendezendő Német Nagydíjon is autóba ülhet (Kobajasi Kamui helyét veheti át), abban az esetben ugyanis, ha a "zöldek" lehetőséget biztosítanak a fiatal spanyolnak, a Red Bull elengedi a Caterham tartozásait (a brit-maláj kiscsapat az osztrákoktól vásárolja váltóegységeit, az elmúlt időszakban viszont állítólag alaposan megcsúsztak a fizetéssel).

Azt az AS is kész tényként közölte, hogy a Caterham tárgyalásba kezdett a Red Bull képviselőivel, szerintük azonban "csupán egy egyversenyes lehetőségről volt szó", a felek pedig nem tudtak megegyezni, így a mezőny összetétele változatlan marad, és a spanyol tehetség csak a pénteki edzéseken léphet pályára. Ezeken a gyakorlásokon viszont nem a Caterham, hanem a Toro Rosso autóját vezetheti - erről a lehetőségről néhány héttel ezelőtt az olasz alakulat csapatvezetője, Franz Tost is beszélt. Azt egyébként a Caterhammel kapcsolatos pletykák megjelenése előtt is sokan biztosra vették, hogy Saniz hamarosan a Forma-1-ben is megcsillogtathatja tehetségét - korábban viszont arról cikkeztek, hogy Jean-Éric Vergne helyét vezeti át a 2015-ös évben.

A 19 éves spanyol tehetség nagyszerű félévet tudhat maga mögött, hiszen komoly előnnyel vezeti a Forma-Renault 3.5-ös géposztályának pontversenyét, a Red Bull vezetői pedig egyre elismerőbben nyilatkoznak teljesítményéről. Noha a napokban egyre többet cikkeznek Forma-1-es debütálásáról, sokakat meglepne, ha már idén lehetőséget kapna a királykategóriában, a Caterham helyettes-csapatvezetője, Manfredi Ravetto néhány nappal a tulajdonosváltás után kijelentette, hogy az istálló minden valószínűség szerint a jelenlegi pilótapárossal csinálja végig a 2014-es évet. Nyilatkozata során kitért arra, hogy Kobajasi Kamuit és Marcus Ericssont is szerződés köti az alakulathoz, annak gyenge teljesítményéért pedig nem szabad a pilótákat okolni.

Videók