Szerkesztő: Nagy Benjámin | M4 Sport
2018. 10. 20. 09:26

Ez nem a legjobbkor jött...

 

Bajnoki remények ide vagy oda, Sebastian Vettelnek sem kegyelmezett az FIA, és megbüntette a péntek délelőtti szabálysértéséért.

 

A német ellen az Amerikai Nagydíj első szabadedzése után indult vizsgálat a piros zászlós szabály megsértése gyanújával. Sebastian Vettel a Charles Leclerc kicsúszása után érvénybe léptetett veszélyjelzés idején nem lassított le kellőképpen, s nem tartotta be teljesen az ilyenkor előírt időminimumot, amivel a sportszabályzat 31.6-os pontja ellen vétett.

Meghallgatására még a két edzés között sor került, az ítélethirdetésre viszont csak a második másfél óra után. Az FIA Esteban Ocon szuzukai és Daniel Ricciardo melbourne-i hasonló esetével megegyező ítéletet hozott: három rajthellyel sorolta hátra a négyszeres világbajnokot, továbbá 2 büntetőponttal is sújtotta őt. Utóbbi téren Vettel 5-nél jár az elmúlt 12 hónapot tekintve.

„A bíróság megvizsgálta a videofelvételeket, a pályapozíciós adatokat és a telemetriát, valamint meghallgatta az 5-ös rajtszámú autó vezetőjét (Sebastian Vettel) és csapatának képviselőjét. A bírák úgy találták, hogy Vettel elmulasztott az FIA ECU-rendszere által előírt minimális időhatáron belül maradni a pálya 6-os és 7-es bírói szektorában. A 31.6-os szabálypont idén kimondja, hogy a versenyzőnek jelentős mértékben kell csökkenteniük a sebességet piros zászló esetén. A szabály megsértését rendkívül súlyos vétségnek tekintjük” – állt a szövetség hivatalos indoklásában.

Az eleve szerény bajnoki esélyekkel rendelkező ferraris számára nagy csapás a mostani büntetés a hétvége elején. Ahhoz, hogy megakadályozza Lewis Hamilton bajnoki győzelmét Austinban, el kéne kerülnie, hogy 7 pontnál többet veszítsen vele szemben. A három rajthelyes hátrasorolással ez az eddiginél is nehezebb feladatnak tűnik.
Cimkék: sebastian-vettel , ferrari , f1

Legfrissebb híreink


Élő eredmények