Nagyon régi szabály térhet vissza a Forma-1-be

Fél évszázada nem használták.


Extra pont járhat a leggyorsabb körért a Forma-1-ben, már a jövő héten kezdődő idénytől.
 
A Forma-1-ben az elmúlt évek, évtizedek során csak a versenyek után kapnak pontot a versenyzők, azt is csak az első 10 helyezett. Többször is szóba került már, hogy izgalmasabbá tehetné a pontversenyt, ha a futamokon elért leggyorsabb körök után is járnának extra pontok. Bár a FIA Világ Motor Sport Tanácsa (WMSC) jóváhagyta ezt a tervet, de a Forma-1 Bizottságának is át kell még beszélnie, és igent mondania rá. A szavazás hétfőn lehet, így már az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon is élhet az új szabály, közölte a motorsport.com.
 
Ha bevezetik az extra pontot, egy nagyon régi szabály térhetne vissza, ugyanis a Forma-1 első tíz évében, 1950 és 1959 között már egyszer járt extra pont a leggyorsabb körért. 1958-ban a Mike Hawthorn és Stirling Moss között kialakult csatában például ez döntött előbbi javára. 
 
Hasonló szabály már a Formula E-ben is működik, és az alapján kerülne a királykategóriában is bevezetésre: a bónuszpontot csak az kaphatja meg, aki a TOP-10-ben végez, vagy esélyes volt arra. Ez megakadályozza a sereghajtókat, hogy így igyekezzenek pontot gyűjteni a futam legvégén a könnyű autóval, friss gumikon.

Videók