Maximum 18 futam lesz idén

A Forma-1-es versenynaptárat még korai lenne újraírni, de az már biztos, hogy a tavalyihoz képest kevesebb verseny lesz.


Nyári kezdéssel és új, átalakított versenynaptárral, valamint 15-18 hétvégével számol Chase Carey, a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság elnöke.

Az amerikai szakember hétfőn, késő este adott ki közleményt, amelyben azt írta, "elkötelezettek" a 2020-as idény megrendezésével kapcsolatban. Carey emlékeztetett arra, hogy az elmúlt héten az F1, a tíz istálló, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közösen hozott azonnali és hatékony intézkedéseket a koronavírus-járvány terjedésével összefüggésben. Hozzátette, hogy bár egyelőre nem lehet megjósolni, mikor javul majd a helyzet, de biztosan javulni fog, ők pedig akkor készen állnak majd elindítani a vb aktuális idényét.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy az eddigieken túl további versenyek is a halasztás sorsára juthatnak, ugyanakkor a partnereinkkel együtt arra számítunk, hogy valamikor nyáron elkezdődhet a szezon, ezért is hoztuk előre az augusztusra tervezett szünetet március-áprilisra"
- írta Carey.

Az F1 első embere úgy fogalmazott, "jelentős módosításokra" kerül majd sor az év elején kiadott versenynaptárhoz képest, az idény eredetileg tervezett november 29-i befejezése pedig biztosan csúszni fog.
Carey hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben nem áll rendelkezésre elegendő és megfelelő információ ahhoz, hogy elkészítsék a naptárat, de arra számít, hogy a következő hónapban ebben a tekintetben javul a szituáció.

 

Sport365.hu - Már az első kanyarban röpködtek az autók a virtuális bahreini nagydíjon

Mint ahogy korábban megírtuk a Forma-1-es idény versenyeinek elhalasztása miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy virtuális futamokat tartanak majd, ahol nem csak az egyes istállók versenyzői, hanem hivatásos e-sportolók, egykori autóversenyzők, és kommentátorok is rajthoz állnak. Az első összecsapásra vasárnap került sor. A versenyek alapját a Codemasters F1 2019-es játéka adja.


Hangsúlyozta, a lehető leghamarabb vissza akarnak térni a versenypályákra, de a legfontosabb változatlanul a versenyzők, a csapattagok és a szurkolók egészsége, ezért folyamatosan egyeztetnek és tanácsokat kérnek az egészségügyi szakemberektől.

A Forma-1 71. idénye március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, valamint a holland, spanyol és monacói futam elhalasztását jelentették be, hétfőn pedig a bakui Azerbajdzsáni Nagydíj szervezői közölték, hogy nem tudják megrendezni június 7-én a versenyt.

Június közepén Kanadába, június végén pedig Franciaországba látogatna el a mezőny, de a világjárvány miatt ezeknek a futamoknak is kérdéses a megrendezése. Franciaország a fertőzéstől leginkább sújtott államok között van, és szigorú intézkedések vannak érvényben, Kanada pedig lezárta határait.
A Magyar Nagydíjra az eredeti tervek szerint augusztus 2-án kerülne sor.

 

Borítókép: Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Videók