Kínai kézbe kerül a Formula 1?

A Sky News információi szerint egy kínai médiavállalkozás veheti át a Formula-1 többségi tulajdonát, mégpedig annak az amerikai üzletembernek a segítségével, akit az elmúlt időszakban több alkalommal szóbahoztak már a királykategória felvásárlásával.


A Forma-1 Menedzsment (FOM) első embere, Bernie Ecclestone az Orosz Nagydíj előtt elhintette, a sport még a 2015-ös naptári évben gazdát cserélhet. A brit üzletember rövid nyilatkozata során nem árult el konkrétumot az érdeklődőkről, sőt később utalt arra, hogy a jelenlegi tulajdonos (a CVC Csoport) szeretné megtartani részesedését, a nemzetközi sajtóban megjelenő hírek szerint azonban tényleg egyre közelebb kerülünk az adásvételhez. A Sky most azt is felfedte, ki az első számú esélyes.

Beszámolójuk szerint egy kínai médiavállalat, a China Media Capital (CMC) lehet a befutó (Ecclestone három érdeklődőről beszélt). A cég több befektetővel közösen szeretné átvenni a Forma-1 tulajdonrészeit: egyikük a 75 esztendős Stephen Ross lehet, akit az amerikai futballt kedvelők a Miami Dophins NFL-csapat tulajdonosaként ismerhetnek. Őt korábban is szóba hozták az F1 átvételével, igaz, akkor a Qatar Sports Investments partnereként, a cég azonban a legfrissebb hírek szerint csak „mellékszereplő” lehet az üzletben, sőt az is előfordulhat, hogy részt sem vesz abban.

Ross mellett az Ecclestone-nal korábban pereskedő német médiavállalkozó, Dieter Hahn is érdekelt lehet a többségi tulajdon átvételében. Az említett nézeteltérés ellenére a Sky cikke szerint Hahn sem akarja eltávolítani posztjáról Ecclestone-t, akit az új tulajdonosok többsége teljes mellszélességgel támogat, azaz a 84 éves üzletember a tulajdonosváltás esetén is a FOM élén maradhat. Erre egyébként ő is utalt az Orosz Nagydíj helyszínén.

A befektetők szempontjából bizonytalanságra adhat okot a Force India és a Sauber panasza, ami miatt hamarosan az Európai Bizottság is vizsgálat alá vonhatja a Forma-1 pénzelosztási rendszerét; ennek ellenére a Sky úgy tudja, a sport most közelebb került az eladáshoz, mint a legutóbbi tulajdonosváltás (2005) óta bármikor. A beszámoló szerint az érdeklődők hiszi, hogy „a folytatásban megduplázhatják a Forma-1 bevételeit”. A CVC egyelőre nem akarta kommentálni a híreket, a CMC képviselőit pedig nem tudták utolérni a Sky munkatársai.

Videók