Kártérítést kap a család, megsértették Schumacher jogait

Megsértette Michael Schumacher személyiségi jogait, így büntetést szabott ki a bíróság a Bunte című német bulvármagazinra.


 A hétszeres világbajnok családja még a múlt évben indított bírósági eljárást a Bunte ellen, miután az a 2015 decemberi számában azt hirdette, Michael Schumacher újra képes járni, cikkében pedig exkluzívnak beállított, valójában valótlan és megalapozatlan információkat közölt a német állapotáról.

 
Az ügyet a hamburgi bíróság tárgyalta, a család összesen 100 ezer eurós kártérítést követelt. A múlt héten megszületett az ítélet: a lapot bűnösnek találták a személyiségi jogok megsértésében, s emiatt a tulajdonos 50 ezer eurós büntetést kénytelen fizetni a családnak, emellett a jogi procedúra költségeinek 65%-át, valamint a 950 ezer eurós bírói díjat is állnia kell.
 
Simone Käfer bíró ítéletében megállapította, a Bunte címlapján szereplő állítás – „Ez több mint egy karácsonyi csoda – Michael Schumacher újra tud járni” – nem felelt meg a valóságnak. A lap azzal kerülte el az ennél nagyobb bírságot, hogy a cikk megírása előtt szaktanácsot kért a hasonló fejsérülést elszenvedő német kézilabdázó, Joachim Deckarm korábbi orvosától arról, lehetséges-e, hogy Schumacher újra „szaladjon”. A bíróság ugyanakkor megállapította, mulasztást követtek el azzal, hogy nem kérdezték meg Sabine Kehmet az információk valóságtartalmáról – még akkor is, ha tudható, a menedzser nem válaszol az efféle spekulációkra.
 
Miután az eljárás félig a nyilvánosság kizárásával zajlott, arról nem tudtunk meg információt, hogy ki volt a Bunte hírforrása. Annak hitelességéről a bíróság sem nyilatkozott, csupán annyi sejthető, hogy valóban létezhetett az informátor, akire cikkükben hivatkoztak.
 
Az ítélet még nem jogerős, a médiumnak jogában áll fellebbezni.
 
A Schumacher családnak nem a mostani volt az első peres ügye a német bulvársajtóval (és a Buntéval sem), és nem is először kapnak kártérítést hamis híresztelések, Schumacher vagy hozzátartozói magánszférájának megsértése miatt.

F1: ezt nyilatkozta Budapesten az Orosz Nagydíj győztese " AUTÓ-MOTOR › Forma 1

"Rendkívüli, különleges érzés, nagyon boldog vagyok, hogy hosszú várakozás után tegnap végre a dobogó tetejére állhattam" - hangsúlyozta a Mercedes 27 éves finn versenyzője a hétfői autó- és motorsport-fesztivál kapcsán rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Bottas, akinek az Orosz Nagydíj a 81. F1-es versenye volt, megjegyezte: menedzserétől, a kétszeres világbajnok Mika Häkkinentől megtanulta, türelmesnek kell lennie, s ez végre kifizetődött.

Videók