Jackie Stewart: unalmas a Forma-1

A korábbi háromszoros világbajnok úgy véli, kevés igazi egyénisége van manapság a sportágnak.


 
Bár 1973-ban befejezte versenyzői pályafutását, és 1999 végén az F1-es csapatát is eladta, a korábbi háromszoros világbajnok Jackie Stewart továbbra is állandó vendége a versenyhétvégéknek, jelenleg a Rolex és a Heineken márkanagykövete is.
 
Stewart rendszeresen kifejti a véleményét a sport aktuális ügyeiről és személyiségeiről, így tett a svájci Blick megkeresése kapcsán is. Úgy véli, „Max Verstappen áttörésén kívül nem volt igazán izgalmas a szezon”, szerinte érdekesebb karakterekre lenne szükség.
 
„Lewis Hamilton egyfajta modern hős, (Sebastian) Vettel meg egy csendes hős. (Kimi) Räikkönen talán mindkettejüknél népszerűbb. Ő alig mond valamit, lehet, hogy pont ezért olyan ismert! Verstappen engem Mario Andretti, Jochen Rindt és Francois Cevert első versenyeire emlékeztet. Ők is felkavarták a dolgokat” – emelt ki példákat saját kortársai közül.
 
Stewart pályafutása során, és azután is gyakran kiállt a sport biztonságának javítása mellett, de úgy véli, manapság hiányzik a sportból az izgalom, az ütközések, a műszaki hibák és a balesetek.
 
„Ne értsenek félre, senki sem akarja látni, ahogy a versenyzők összetörik magukat, de izgalmakra szükség van. Az én időmben ez adott volt, de sajnos az ellenfeleim közül sokan megfizettek ezért.”
 
A skót veterán manapság is gyakran ellátogat a versenyekre, ahol szponzorok szolgálatában áll, elmondása szerint „megpróbálom visszaadni azt a Forma-1-nek, amit én is kaptam tőle: sikert, csillogást és pénzt” – majd kijelentette, szerinte az F1-es pilóták közül mindössze a Mercedes és a Ferrari versenyzői, illetve Fernando Alonso keres jobban nála.

Videók