Hatalmas rekordot döntött meg szombaton Kimi Räikkönen!

Brutális teljesítmény a Ferraristól!


 

Egy 14 éves rekordot adott át a múltnak a monzai időmérő edzést megnyerő Kimi Räikkönen: minden idők leggyorsabb körét teljesítette a Ferrarival!

 

Kijárt már ez a siker Kimi Räikkönennek. 2018-ban nem egy szombaton került nagyon közel Sebastian Vettelhez, ám valahányszor úgy tűnt, lehetősége nyílik az első rajtkocka megszerzésére, mindig becsúszott valahol egy hiba. Most viszont csapattársa köre nem volt tiszta a mindent eldöntő pillanatokban, és Räikkönen le is csapott a lehetőségre.

2006 után másodszor szerezte meg a pole pozíciót Monzában, idén első edzéselsőségét ünnepelte – a tavalyi monacói óta az elsőt. Pályafutása során pedig a 18.-at. 38 évesen 10 hónaposan és 15 naposan az 1994 óta legidősebb versenyző lett, aki az élről kezdhet egy futamot (persze ha önmaga tavalyi monacói elsőségét nem tekintjük). Akkor Ausztráliában Nigel Mansell rajtolt a pole-ból 40 esztendősen.

Tegyük hozzá, Michael Schumacher 2012-ben 43 volt, amikor Monacóban időmérőt nyert, ám őt hátrasorolásos büntetés miatt megfosztották az élről indulás lehetőségétől.
 
Räikkönen és Mick Schumacher a monzai időmérőt követően - lehet, hogy megvan a finn utódja a jövőre nézve?
 
De van még egy statisztikai szempontból érdekes vonatkozása a mostani sikerének: megdöntötte a monzai pályacsúcsot, s ezzel az F1 1950 óta íródó történetének leggyorsabb körét teljesítette. Az eddigi rekord Juan Pablo Montoyáé volt, aki 2004-ben 1:19,525 másodperc alatt ért körbe Monzában, 262,264 km/órás átlagsebességgel. 14 év után Räikkönen vette el a csúcsot korábbi csapattársától. Pole-ideje 1:19,119 másodperc volt, átlagsebessége 263,587 km/óra.


 
És hogy mit szól az új „címhez” birtokosa? „A statisztika talán jól mutat, de nekünk, versenyzőknek nem sokat számít, hiszen mindig próbálunk a lehető leggyorsabban menni. Sok múlik az autókon, a gumikon, a körülményeken is. Ez nagyszerű, de sokkal jobban örülök a végeredménynek. Ez még csak az első feladatunk volt, a lényeg holnap jön. Remélem, az is jól sikerült” – mondta egy félmosoly kíséretében.

Videók