Hamilton: ha nem pördülök meg, én nyerek!

Lewis Hamilton úgy véli, a futam közepén bemutatott megpördülése a győzelmébe került Interlagosban.


Megszakadt Lewis Hamilton Monza óta tartó győzelmi sorozata Brazíliában. A brit versenyző csak második lett csapattársa, Nico Rosberg mögött, akit hiába támadott a futam hajrájában, megelőznie nem sikerült. Pedig a győzelemre így is jó esélye volt. Amikor Rosberg második kerékcseréjére ment ki a bokszba, Hamilton gyorsabb volt nála, s minden jel arra utalt, hogy későbbi kiállása után képes lesz megelőzni a németet.

Csakhogy a 28. körben Hamilton a négyes kanyarban kicsúszott és megpördült – s elmondása szerint ekkor veszítette el a versenyt. „Úgy vélem, végül ez a győzelmembe került. Sokkal gyorsabb voltam Nicónál addig a pontig, és abban a körben egy másodpercet hoztam rajta, amikor ő kiállt. Azt gondoltam, ennek a körnek a végén fogok kereket cserélni, ezért teljesen elhasználtam a gumim. A következő körre pedig nem is maradt már. Végül blokkoltam a hátsó kerekeket a négyes kanyarban, és megpördültem – ezen a hétvégén ez már másodjára történt meg. De senki mást nem hibáztathatok, mint magamat” – nyilatkozta a bajnoki éllovas a futam utáni sajtótájékoztatón.

Hamilton hibájával végül a kerékcsere után nemhogy Rosberg elé nem tért vissza a pályára, de közel 7 másodperces hátrányt szedett össze vele szemben. Ezt a futam végére ugyan le tudta dolgozni, előzésre végül már nem volt esélye, így 24 pontos előnye 17 egységre olvadt a szezonzáró előtt. „Nico nagyszerűen vezetett, jól védekezett, nem követett el egy hibát sem. Igazán keményen nyomtam a leintésig – erről szól az igazi versenyzés. Tehát nagyon élveztem” – fogalmazott Hamilton.

Hibája Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója szerint is a győzelmébe került. „Hamilton az elején gyorsabb volt, de megpördült. Az ő hibája volt, amit utána a rádión keresztül el is ismert. Aztán már nehéz volt számára túljutni Nicón, mert ha közel kerülsz az elöl haladóhoz, a gumik gyorsabban kopnak” – magyarázta Wolff.

„Vélhetően mindez elég lett volna Lewisnak ahhoz, hogy Nico elé jöjjön vissza. Meg is kapta a kódot: ’Hammertime’. Tudta, hogy mostantól egy vagy két körön keresztül igazán keményen kell nyomnia. Ezt is tette, legjobb szektoridőket futott, de túl sok volt. Elveszítette az irányítást az autó felett. Látszott, hogy nem tudja megfogni, nagyon túlkormányzottá vált. Kicsit kockáztatott. A gumikkal viszont próbáltunk biztosra menni – sosem volt olyan pillanat, ami veszélyes lett volna a gumi szempontjából.”

„Nico ma nem hibázott. Remekül védekezett, le a kalappal a teljesítménye előtt. Megérdemelt győzelem volt. Lewis kicsúszása azonban döntő volt. Nagyjából hét másodpercet veszített, mert megpróbálta a kiállás előtt igazán nyomni. Ez döntött. Pszichológiai szempontból ez egy fontos győzelem volt Nico számára, aki újra visszatért. Abu-Dzabi dönt mindenről. Szerintem ott sem adnak majd ajándékot a másiknak” – zárta gondolatát Wolff.

Videók