Hakkinen: A Ferrari nagyot húzott stratégiailag, de fenn is kell tartaniuk a szintet!

A finn legenda úgy véli, az olasz istállónak továbbra is hasonlóan jól kell teljesítenie, hogy reális esélye legyen a végső győzelemre.


 A kétszeres világbajnok Mika Hakkinen szerint nagy magabiztosságot adhat a Ferrarinak az, ahogyan felülmúlták a Red Bullt a spielbergi futamon.

Érdekes volt látni, hogy az energiaitalosoknak pont az osztrák futamon kellett masszívan védekezni a jobb sebességet diktáló Ferrarival szemben, végül pedig Charles Leclerc viszonylag hamar el is tudott menni a címvédő Verstappen mellett.

„A Ferrari ezen a hétvégén egyenes küzdelemben verte meg a Red Bullt, ez pedig nagy önbizalmat adhat nekik a szezon további részére.” – írta Hakkinen az Unibeten megjelenő elemzésében.

„Az olaszok keményen dolgoztak, hogy megtalálják az ideális beállításokat, ez pedig remekül sikerült. Ez jól látszik a sebességükben is, illetve a gumikopás kérdésében is.”

„Egyértelmű, hogy a hosszabb futam jobban feküdt a Ferrarinak, mivel nekik jóval kevesebb gondjuk akadt a gumikkal, mint a Red Bullnak. Verstappen volt a legjobb az időmérőn és a sprintfutamon is, a tényleges, hosszabb versenyen viszont meggyőzőbb volt a Ferrari.”

„Az abroncsok teljesítményén rengeteg múlik az F1-ben, itt Spielbergben a pálya sajátosságai miatt inkább a hátsó gumik kapják a nagyobb terhelést, ez pedig most a Ferrarinak kedvezett.”

„Bár Max megnyerte a szombati sprintfutamot, Charles már ekkor látta, hogy a versenytempójukkal nem lesz baj (ezt el is mondta a rádión). Így hiába kezdte erősen a futamot Max, amint elkezdtek fogyni a gumijai, Leclerc könnyedén meg tudta előzni.”

A Ferrarit számos alkalommal letaktikázta már a Red Bull, gondoljunk csak a legutóbbi Monacói Nagydíjra. Hakkinen szerint viszont most a higgadtság és a kellő önbizalom a Ferrarit vezette győzelemre.

„Amikor látták, hogy Max két kiállásos taktikára vált, követték őt, viszont jelentősen később álltak csak ki a boxba, hogy a gumielőnyüket meg tudják tartani. Ez az a magabiztosság, amit a Ferrarinak fenn kell tartania, ha meg akarja verni a Red Bullt.”

„Sainz újabb motorhibája azonban aggodalomra adhat okot. A megbízhatóság az, amiben még rengeteget kell fejlődnie a Ferrarinak, ugyanis ahhoz, hogy stabilan jó teljesítményt tudjanak nyújtani, mindkét pilótára szükségük lesz.”

Fotó: Peter J Fox/Getty Images

Videók