Forma-1: Vettel inkább a boxutcából rajtol, így mindent átállíthattak a kocsiján

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner hivatalosan is megerősítette, hogy Sebastian Vettel a bokszutcából vág neki a 2012-es Abu-Dzabi Nagydíjnak.


A stewardok helyi idő szerint 22.30-kor adták ki a közleményt, melyben a következő olvasható:

"A stewardok a versenyigazgatótól kapták a jelentést, miszerint az 1-es rajtszámú autó nem tudott visszatérni önerőből a boxba, amint azt az FIA Forma-1-es Technikai Szabályainak 6.6.2-es cikkelye megköveteli. A stewardok meghallgatták a versenyzőt és a csapat képviselőit is, és tanulmányozták a telemetria adatait is, melyek megmutatták az okát annak, hogy miért állt meg az autó. A stewardok elfogadták a magyarázatot, és úgy fogták fel az incidenst, hogy az előre nem látható esemény volt. Mindazonáltal kaptunk egy jelentést a Technikai Delegátustól, mely azt mutatta, hogy az időmérőt követő vizsgálat során nem állt rendelkezésre kielégítő mennyiségű üzemanyag a mintavételhez. A stewardok úgy döntöttek, hogy ez az FIA Forma-1-es Technikai Szabályaiban található 6.6.2-es cikkely megszegése, és a versenyző ennek megfelelően ki lett zárva az időmérő eredményéből. Mindazonáltal a versenyző számára megengedett az, hogy a rajtrács végéről rajtoljon.”

A Red Bull a hivatalos nyilatkozatában már arról beszélt, hogy döntésük alapján vasárnap a bokszutcából fognak rajtolni, kikérve az autójukat a Parc Ferméből, hogy azt alaposan átvizsgálják.

Vettel természetesen nem volt boldog, miután kiderült, hogy kizárták a kvalifikációról.

"Ahogy azt egyszer minden idők egyik legnagyobb síugrója mondta: ’Minden esély egy lehetőség, és amennyire én tudom, holap még mindig rengeteg lehetőség van’.”

Christian Horner a következőkkel magyarázta a mai fejleményeket, és azt, hogy a boxutcából fognak indulni:

"A Q3 utolsó menetét követő levezető körben a Renault azt az utasítást adta, hogy azonnal állítsuk meg Sebastian autóját a pályán, mivel probléma van az üzemanyagrendszerrel. Miután beszéltünk a stewardokkal, akik elfogadták azt, hogy az autó előre nem látható technikai okok miatt állt meg, sajnos annak okait még teljesen meg kell érteni, hogy a verseny utáni ellenőrzésen 850 ml üzemanyagot pumpáltak ki az autóból.”

"Ennek eredményeként az FIA kizárta Sebastiant az időmérőről, és mi is ki fogjuk kérni az autót a parc ferméből, hogy további vizsgálatokat végezzünk. Ennélfogva Sebastian a boxutcából fog indulni a holnapi versenyen. A legtöbbet kell majd kihoznunk Mark erős pozíciójából a rajtrácson, és Seb egy nagyon elfoglalt este előtt áll.”

"Sebastian demonstrálni fogja azt, hogy miért remek versenyző. Ő vissza tud jönni hátulról, és remek versenyeket produkált korábban. Nem kétség, hogy holnap is így fog tenni."

Videók