Forma-1: véget érhet Ecclestone-korszak

Brit lapértesülések szerint hamarosan véget ér Bernie Ecclestone uralma a Forma–1-ben. A sportág fő részvényese állítólag a brittől és résztulajdona jelentős hányadától is megszabadulna.


A brit Guardian értesülései szerint a CVC vezetői döntöttek: akárhogy is alakul a Bernie Ecclestone ellen Németországban folyó bírósági eljárás, ők nem kívánják a továbbiakban alkalmazni a Forma–1 ügyeinek irányítóját. Az említett cég 35,5%-os résztulajdonával jelenleg a királykategória főrészvényesének számít – s egyúttal Bernie Ecclestone alkalmazójának is. Vezetői ugyanakkor jó ideje rossz szemmel nézik az Ecclestone körül kialakult botrányokat és pereket, melyek az ő üzletüket is rontják.

A CVC a hírek szerint szeretné eladni részvényeinek nagy részét, és nem akarja megkockáztatni, hogy azok értéke Ecclestone miatt csökkenjen. Mint ismert, a brit üzletember ellen idén tavasszal indított bírósági pert a müncheni ügyészség, vesztegetés és hűtlen kezelés vádjával. Ecclestone szerintük 44 millió dollárt fizetett Gerhard Gribkowskynak az F1 kereskedelmi jogainak 2006-os eladásakor, hogy a számára megfelelő érdeklődő (éppen a CVC) legyen a befutó. Noha a per a brit szempontjából egyelőre kedvezően alakul, a CVC vezérkara az említett brit lap szerint a Forma–1 nézettségének csökkenését, és a kisebb csapatok anyagi nehézségeit is aggódva figyeli.

Emellett pedig az sem tetszik nekik, hogy Ecclestone teljes mértékben elzárkózik az internet és a közösségi médiumok felé történő nyitástól, mely sokak szerint szintén a nézőszám csökkenéséhez vezet. „Nemrég elég hosszasan vitáztam Bernie-vel egy megbeszélésen. Olaszországban 30%-kal csökkent a tévés nézettség, de Németországban is volt némi hanyatlás – még ha érdekes módon az Egyesült Királyságban növekedést is tapasztaltunk. Igaz, hogy a közösségi média modellje még nem teljesen működőképes, mivel nem lehet pénzt keresni vele, de ez csak idő kérdése” – vélekedett például ezen kérdésről Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója. Ecclestone mindazonáltal hajthatatlan, s a kritikák ellenére nem hajlandó változtatni a jelenlegi szisztémán.

Ami a CVC részvényeit illeti, az Auto Motor und Sport úgy tudja, több érdeklődő is lenne rájuk. Szerintük a legnagyobb esélyes az amerikai médiamágnás, John Malone, de mellette a Tommy Hilfiger nevű divatcég első embere, a Ferrarival is kapcsolatban álló Lawrence Stroll, valamint a Red Bull, illetve a Lotus vezetőit soraiban tudó két másik konzorcium is érdeklődik.

Ecclestone immáron négy évtizede irányítja a Forma–1 ügyeit, a sportág neki köszönhetően vált globálisan ismertté és elismertté, kereskedelmi szempontból jövedelmezővé. A brit ellen folyó perek és az egyre erősebb kritikák ugyanakkor meggyengítették pozícióját, s már évek óta folyik a vita arról, mi lesz a királykategóriával nélküle. Idén télen a CVC a müncheni bírósági eljárás miatt már lemondatta az F1-et irányító igazgatótanácsban betöltött szerepéről, de a napi ügyeket továbbra is ő intézi. Utódjának kiléte egyelőre kérdéses, a Guardian cikke szerint viszont kizárható, hogy az általa javasolt Red Bull-csapatfőnök, Christian Horner lépjen az örökébe.

Videók