Forma-1: Massa győzelemben nem reménykedhet

Bár Felipe Massának szerdán nem volt lehetősége túl sok fejlesztést kipróbálni, ettől függetlenül biztos benne, hogy a frissítések komoly előrelépést jelentenek a Ferrari csapat számára.


A Ferrari 2-1 arányban osztotta fel Fernando Alonso és Felipe Massa között a háromnapos mugellói tesztet, így a brazil szerdán ülhetett autóba, ami még nem sokban különbözött a Bahreinban használt konfigurációtól. Az utolsó napon újra a spanyol csapattárs tesztelhet, és Alonso ma több új elemet is kipróbál, ami alapján a Ferrari már megfelelő visszajelzéseket kaphat arról, hogy az autó mire lehet képes az első európai helyszínen.

Massa azzal számol, a fejlesztéseknek köszönhetően mindketten a top 10-ben lehetnek, és ez most a legközelebbi cél.

„Ez az (mindkét Ferrari a top 10-ben Barcelonában) amire számítok, bár még nem próbáltam ki minden új alkatrészt, szóval arra van szükségünk, hogy Barcelonában lássuk, mennyit javult az autó. Akkor kaphatunk reális képet.”

Természetesen a Ferrari előrelépését jelentősen befolyásolja az, hogy a riválisoknak milyen eredményt hozhatnak a saját fejlesztések, és ez mekkora plusz sebességet jelent majd. Ezek az okok azok, melyek miatt Massa óvatosan fogalmaz az ambícióival kapcsolatban.

„A lemaradás csökkentésére többet kell javulnunk, mit a többieknek, és ők is dolgoznak, és fejlesztenek. Az elmúlt három hétben látható, hogy az autó fejlődött két-három tizedet, ami szükségszerűen hatalmas előrelépés. A győzelem túlzottan optimista elképzelés, de amikor már az új alkatrészek, és minden egyéb felkerül az autóra, akkor talán könnyebben beszélhetünk majd. Az új alkatrészek kipróbálása nélkül nehéz megmondani, hogy mennyit csökkent a lemaradás az elől lévő srácokhoz képest, de futamgyőzelemről beszélni túlzottan optimista dolog - bár azért reméljük.”

Massa a Spanyol Nagydíj előtt már nem fogja kipróbálni az F2012 legújabb frissítéseit, ettől függetlenül nem tart attól, hogy azokkal bármilyen gondja is lenne.

„Hasznos volt a mai nap mind nekem, mind pedig a csapat számára, annak ellenére is, hogy szinte ugyanazt az autót vezettem, amit Bahreinben. Leginkább az abroncsok viselkedését vizsgáltuk rövid és hosszabb etapokon, illetve aerodinamikai tesztekkel és különböző beállításokkal foglalkoztunk.”

„Mindig jobb az új alkatrészekkel futni, de a programunk úgy alakult, hogy Fernando kedden kipróbálta az új kipufogót én pedig szerdán a régit, hogy összehasonlításokat végezzünk. Csütörtökön kipróbál néhány új darabot, ami szerda este érkezik. Ez még mindig nem az összes, de Barcelonára már minden készen fog állni” - nyilatkozta a mugellói tesztjét követően Felipe Massa.

Videók