Forma-1: ki lesz Barcelona idei királya a tavalyi bombameglepetés után? - előzetes

A hétvégén kerül sor a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság idei ötödik futamára, a Spanyol Nagydíjra, melyet tavaly nagy meglepetésre Pastor Maldonado nyert, amire idén vajmi kevés esélye lesz.


A 2012-es Spanyol Nagydíj már az időmérő edzésen óriási meglepetést hozott. Bár a kvalifikációt Lewis Hamilton nyerte a McLarennel, autójában nem maradt elegendő üzemanyag ahhoz, hogy a levezető kört megtegye és visszatérjen a boxa, így a mezőny végére sorolták. 

Ezzel a Williams venezuelai pilótája, Pastor Maldonado került a pole pozícióba Fernando Alonsót megelőzve, mögöttük pedig Romain Grosjean és Kimi Räikkkönen bérelte ki a második sort a két Lotusszal. 

A futamon aztán megtörtént a "csoda", Maldonado az élről indulva meg is nyerte a versenyt Alonso és Räikkönen előtt. Valljuk be, erre idén vajmi kevés esélye lesz a dél-amerikai versenyzőnek. 

Az idei erőviszonyokat látva nem lenne meglepő, ha az egyre inkább magára találó Red Bull a Circuit de Catalunyán is remekül teljesítene, bár az osztrákoknál beüthet a "gumifaktor", ugyanis köztudott, Vettel és Webber autója nincs túl jó viszonyban az olasz gumigyártó abroncsaival, főleg a szuperlágy keverékekkel, éppen emiatt a hírek szerint az osztrák istálló egy kicsit visszafelé fejlesztette autóit az utóbbi hetekben. 

Szintén nagy kérdés, mennyire tudja majd Bahreinben mutatott javuló formáját átmenteni Spanyolországra az idény elejét borzasztó gyengén kezdő McLaren, és mindeképpen számolni kell a Ferrari-Lotus-Mercedes trióval is. 

Íme a tavalyi futam összefoglalója:

Videók