Forma-1: Hamilton ellenállása alapvetően írhatja át a Mercedes taktikáját

A Magyar Nagydíjon kiadott csapatutasítás után újra kell gondolnia hozzáállását a Mercedesnek - véli az istálló sportigazgatója, Toto Wolff.


Kisebb nézeteltérés zavarta meg a Mercedes bajnoki címért vívó két versenyzőjének hungaroringi küzdelmét. A biztonsági autós fázisokat a felzárkózáshoz remekül kihasználó Lewis Hamilton Nico Rosberg utolsó kerékcseréjét megelőzően utasítást kapott csapatától, hogy engedje el márkatársát, aki más taktikán volt. Az angol rádión közölte, nem adja meg ezt a segítséget legfőbb riválisának, s miután a futam legutolsó körében Rosberg így is kis híján megelőzte őt, döntése végül helyesnek bizonyult.

A csapat a leintést követően elmondta, kérésük idején azt gondolták, Rosberg elengedése mindkét versenyzőjüknek hasznos lehet, ám Niki Lauda, a csapat tanácsadója azt is kiemelte, Hamilton véleménye szerint helyesen cselekedett, amikor egyéni érdekét helyezte előtérbe. Más kérdés, hogy ha engedelmesebb, Rosberg akár a versenyt is megnyerhette volna (egy Daniel Ricciardóéhoz hasonló hajrával) - jóllehet, ezáltal éppen a csapat jelentős mértékben belenyúlt volna a bajnoki párharcba.

Toto Wolff, a csapat sportigazgatója ugyanakkor nem csak ennek tulajdonította, hogy ezúttal lemaradtak a győzelemről. "A csapatunkat több tényező is hátráltatta a verseny alatt. A biztonsági autó például. Elég csak megnézni, hogy az első három helyről induló a negyedik, a hetedik és a nyolcadik helyen ért célba. Aztán volt gondunk az elektronikus fékrendszerrel is a biztonsági autó kijövetele után - szóval voltak gondjaink. Kár lenne tehát leragadni egy dolognál, és azt mondani, ezen múlt, hogy Nico nem nyert. És azt sem tudhatjuk, Nicónak meglett volna-e a tempója ahhoz, hogy elhúzzon (Hamiltontól), ami hozzásegítette volna a győzelemhez” - idézte az osztrákot az Autosport.

Wolff a BBC-nek pedig már arról nyilatkozott, a történtek után, alapvetően újra kell gondolniuk hozzáállásukat a szezon második felére. "Nem történik még egy ilyen eset, mivel tanulni fogunk ebből. Nem várhatjuk el a versenyzőktől az év második felében, hogy álljanak félre a legfőbb riválisuk elől. Ki kell elemeznünk a történteket, és újra át kell beszélnünk, hogyan versenyezhetnek egymás ellen. Egyre élesedik a helyzet.”

A szakember Hamilton döntésével kapcsolatban megértő volt. "Ha elengeded a csapattársadat, aztán ő nyeri a futamot, te pedig veszítesz emiatt tíz pontot, saját magadnak ártasz. Keményebb hangnemre is válthattunk volna a rádióban. Nagyon nehéz volt felmérni a verseny azon szakaszán, hogy mi a helyes döntés. Ha mindent teljesen kielemzünk, az érzelmek is csillapodni fognak. Lewisnak ami a szívén, az a száján, ő már csak ilyen. Egyértelmű, hogy nem vársz efféle utasításokat azt követően, hogy az autód lerobbant.”

Wolff végül kiemelte, a hátralévő versenyeken akár még inkább szabadjára engedhetik versenyzőiket. "Talán most jött el az ideje annak, hogy lazítsunk a kettejükkel kötött megállapodáson. Mindannyian tanultunk az itteni esetből, legközelebb már jobban csináljuk” - ígérte az osztrák.

Videók