Forma-1: "be kell tartani a csapatutasítást!" - Mercedes

A Mercedes vezetői és versenyzői átbeszélték a hungaroringi csapatutasítás kérdését, és bár az istálló egyetért azzal, hogy Lewis Hamilton jól döntött, a jövőben az utasítások betartását várja el versenyzőitől.


A Magyar Nagydíjon történtek után ismét tisztázták a játékszabályokat a Mercedesnél. Azt követően, hogy múlt vasárnap Lewis Hamilton a csapat kérésére sem engedte el az eltérő taktikán lévő Nico Rosberget, az istálló vezetői mindkét versenyzővel megbeszélték, milyen elvek mentén versenyezhetnek tovább a szezon hátralévő részében.

Toto Wolff, a csapat honlapján az eltérő taktikákkal indokolta magyarországi utasításukat. "Versenycsapatként a fő célunk, hogy megnyerjük a bajnokságot és a futamokat. Úgy gondoltuk, mindkét versenyzőnknek esélye van a győzelemre – nem csak a dobogóra –, ezért jártunk el így. Ha a csapattársak eltérő taktikán vannak, az a gyakorlat, hogy nem nehezítik meg egymás dolgát, amikor előzésről van szó. De azzal is tisztában vagyunk, hogy a helyzetünk már egyáltalán nem a megszokott” - indokolt Wolff, utalva a bajnoki küzdelemre.

Majd arról is beszélt, miért nem tartják hibának Hamilton döntését. "Nico egyszer sem került olyan közel Lewishoz, hogy megelőzze őt, és végül nem volt gondunk Lewis döntésével, melynek értelmében tartotta a pozícióját.” Wolff ugyanakkor kiemelte: „Számunkra az elsődleges, hogy a csapat a lehető legjobb eséllyel rendelkezzen a győzelemre - az nem számít, melyik versenyző küzd meg érte.”

A hungaroringi futam után az APA hírügynökség szerint Toto Wolff, Niki Lauda, Nico Rosberg és Lewis Hamilton egy telefonos konferencia keretében egyeztetett, s abban állapodtak meg, hogy a versenyzőknek továbbra is tartaniuk kell magukat a csapat utasításaihoz. "Amennyiben Paddy Lowe mond valamit a rádión, azt még akkor is követniük kell, ha a versenyzők ésszerűtlennek ítélik azt. A szezon kezdetétől érvényes az a megállapodásunk, mely szerint az egyik autó nem zavarhatja a másikat, ha az eltérő stratégián van” - mondta Wolff.

A sportigazgató végül elismerte, jelen pillanatban nem a csapatutasítás, hanem a technikai hibák jelentik a legfőbb problémájukat, melyek még nagyobb hatással lehetnek a bajnoki küzdelem alakulására. "Ha megadjuk a lehetőséget versenyzőinknek arra, hogy a teljes versenytáv alatt kihasználják autójuk maximális potenciálját, akkor a mezőny élén lehetnek, és szabadon megküzdhetnek, anélkül, hogy külső tényezők beleszólnának ebbe. Mostanság ezt nem biztosítottuk számára, amivel fejfájást okoztunk magunknak. De ezeket jobb munkával elkerülhetjük” - magyarázta Wolff.

Majd Hamilton időmérős tűzesetéről is beszélt. "Az üzemanyag-szivárgást fáradásos anyaghiba okozta, de a pontos okokat még nem azonosítottuk. Alapos ellenőrzésekkel és ellenintézkedésekkel teszünk érte, hogy ez ne ismétlődhessen meg.”

Videók