Forma-1: átadták a szocsi versenypályát

A hétvégén hivatalosan is megnyitotta kapuit a szocsi olimpiai parkban épített Forma-1-es pálya, az első Orosz Nagydíj helyszíne.


 

Szocsi idén októberben látja először vendégül a királykategória mezőnyét, igaz korábban az ukrán válság miatt a futam törlésének lehetősége is felvetődött, a szervezők azonban egyértelművé tették, hogy Oroszország a terveknek megfelelően még idén debütál a királykategóriában. Ezt később a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt és a Forma-1 Menedzsment (FOM) első embere, Bernie Ecclestone is megerősítette. Az augusztus elején elkészült versenypályát a hétvégén hivatalosan is átadták, így most már tényleg csak az első F1-es megmérettetés várat magára.

A megnyitó alkalmával rendezett bemutatón néhány helyi versenyző mellett az oroszok első F1-es pilótája, Vitalij Petrov is részt vett; magán a rendezvényen pedig több vezető beosztású politikus, többek között Oroszország miniszterelnöke, Dmitrij Medvegyev és helyettese Dmitrij Kozak is megjelent. A futam főszervezője, Szergej Vorobjov beszédében megerősítette, a pálya egyik lelátója a Toro Rosso újoncának, Danyiil Kvjatnak a nevét viseli majd, és kihangsúlyozta, reményei szerint sok szurkoló látogat majd ki az első Orosz Nagydíjra.

A pálya már az összes engedélyt megkapta az FIA-tól, miután a szövetség emberei elvégezték a szükséges vizsgálatokat. A versenyigazgató, Charlie Whiting akkor elmondta, az ellenőrzés során mindent rendben talált, azaz a pálya nagyszerű állapotban van, és az összes biztonsági előírásnak megfelel. Korábban a FOM illetékesei is elvégezték a kellő vizsgálatokat; látogatásuk során különös gondot fordítottak a média számára kialakított kiszolgáló egységekre, a paddock és a bokszutca különböző létesítményeire. Az ellenőrzés során mindent renden találtak.

A Belga Nagydíj után a Red Bull Racing négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel ki is próbálhatta az 5853 méter hosszú aszfaltcsíkot. A német klasszis egy Infiniti Q50-nel mehetett körbe a téli olimpia létesítményei között kialakított versenypályán, ami véleménye szerint leginkább a szingapúrihoz hasonlít - igaz lényegesen gyorsabb annál. A pálya egyes részei Dél-Koreára és Abu-Dzabira emlékeztették a címvédőt, aki az első körök után megjegyezte, sok vezetői hibára számít a hétvégén, a nehéz kanyarok és a teljesen új burkolat miatt.

Videók