Forma-1: a Red Bull egyedül fog tesztelni, ha nincs büntetés

A Red Bull istálló megfontolja egy egyéni teszt lehetőségét, miután a Mercedes és a Pirelli csak figyelmeztetést kapott múlt pénteken a májusban lebonyolított, tiltott gyakorlás miatt.


A Times című brit napilap értesülései szerint elképzelhető, hogy az osztrák csapat bojkottálja azt a tesztet, amelyre júliusban, Silverstone-ban kerül sor, és amelyen a fiatal pilótáknak biztosítanak gyakorlási lehetőséget az istállók. A Red Bull ehelyett egyénileg tesztelne, és jelezte a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-nak, elfogadja, ha ezzel azt kockáztatja, hogy figyelmeztetést kap a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA).

Utóbbi szervezet nemzetközi bírósága pénteken figyelmeztette a Mercedest és a vb-sorozat kizárólagos gumiszállítóját, a Pirellit, mert a május 12-i Spanyol Nagydíj után tesztet rendeztek a Barcelona mellett található pályán. A gyakorláson a stuttgarti istálló az idei autóival és pilótapárosával vett részt, s bár az eseményt a Pirelli szervezte, a többi csapatnak nem biztosította ezt a lehetőséget.

A szabályok szerint az idény közben tilos tesztelniük a csapatoknak, ugyanakkor a Pirelli és a FIA között létrejött megállapodásban az áll, hogy a gumiszállító az abroncsok fejlesztése céljából 1000 kilométert tesztelhet bármelyik istálló részvételével, s biztosítania kell ezt a lehetőséget az összes gárdának.

A Ferrari és a Red Bull túlságosan csekélynek nevezte a FIA által kiszabott büntetést, mert szerintük a Mercedes nagy hasznot húzott ebből a tesztből. A stuttgarti istálló ugyanakkor tagadja, hogy a gyakorlás nyomán előnyre tett volna szert a riválisokkal szemben.

A spanyol verseny után Monacóban Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája a pole pozícióból rajtolva megnyerte a futamot, csapattársa, Lewis Hamilton pedig negyedik lett. Két héttel később, Kanadában Hamilton harmadik, Rosberg ötödik volt.

Videók